Το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας θα κληθεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε η αξίωση της Φινλανδίας για χρηματική εγγύηση προκειμένου να συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, που έγινε αποδεκτή.
Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν, ενεπλάκει η Αυστρία, η Ολλανδία, ενώ ευκαιρία να χτυπήσει και πάλι τη διαδικασία στήριξης της Ελλάδας βρήκε και η Σλοβακία, η οποία από την πρώτη στιγμή επιδεικνύει μία πρωτοφανή πολεμική σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, Γερμανία και Γαλλία τηρούν σιγή ιχθύος, ενώ και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν κυριολεκτικά... εξαφανιστεί.
“Φωτιές” παράλληλα άναψε δήλωση του επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού - ασφαλιστικού ομίλου της Φινλανδίας σε εφημερίδα της χώρας, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Φινλανδία μάλλον δεν θα συμμετάσχει στο πακέτο για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς η αξίωση της δε θα γίνει αποδεκτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισήμανε ότι οι τεχνικές συζητήσεις έχουν αρχίσει και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στο επίπεδο του Eurogroup, όπου και θα τεθεί υπό την έγκριση των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Από τη μεριά της η Κομισιόν, με μία μέρα καθυστέρηση, δήλωσε ότι η συμφωνία της ελληνικής και της φινλανδικής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να στρεβλώσει το πνεύμα των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη πρέπει να καταλήξουν αν η συμφωνία κινείται στα όρια των συμπερασμάτων της Συνόδου. Ακόμη δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να γίνει κατάχρηση χρήσης των εγγυήσεων, επισημαίνοντας ότι η Φινλανδία ήταν η μόνη χώρα που ζήτησε εγγυήσεις.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες των αποφάσεων της Συνόδου θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή τους.
Η είδηση των απαιτήσεων για παροχή εγγυήσεων και από άλλα μέλη της Ευρωζώνης προβληματίζει τις Βρυξέλλες, καθώς εκτιμάται ότι έτσι υπονομεύεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης "η συμφωνία των Φινλανδών δημιουργεί ασυμμετρίες στη βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα και ανοίγει τη πόρτα για ειδικές απαιτήσεις από άλλες χώρες".
Την ίδια ώρα η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Jutta Urpilainen, τόνισε ότι είναι αβάσιμη η παρέμβαση σε μία συμφωνία μεταξύ δύο χωρών από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων, ώστε το Ελσίνκι να αποδεσμεύσει τη δόση που του αναλογεί για το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Καμία αλλαγή δεν θα γίνει δεκτή στην εν λόγω συμφωνία, ξεκαθάρισε η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Jutta Urpilainen, αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων, ώστε το Ελσίνκι να αποδεσμεύσει τη δόση που του αναλογεί για το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Σύμφωνα με την Jutta Urpilainen, η Φινλανδία δεν γνωρίζει τι θα κάνουν οι υπόλοιπε χώρες της Ευρωζώνης.
Η ίδια χαρακτήρισε "αβάσιμη" την παρέμβαση σε μία συμφωνία μεταξύ δύο χωρών από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης.
Προτείνοντας ένα είδος συμβιβασμού στο θέμα των εγγυήσεων που ζητούν οι χώρες της ευρωζώνης για να συνεισφέρουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, η Αυστρία προσπαθεί να εκτονώσει την ένταση που δημιουργήθηκε -και η ίδια εν συνεχεία πυροδότησε- μετά την δημοσιοποίηση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Φινλανδίας για το θέμα.
Αυστρία: "Να βάλουμε όλοι πλάτη"
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικων Μαρία Φέκτερ προτείνει την σύνδεση των εγγυήσεων, που ζητούν οι χώρες της ευρωζώνης για να συνεισφέρουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, με το ύψος της προστασίας που θα εξασφαλίσει ο ιδιωτικός χρηματοοικονομικός κλάδος κάθε χώρας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, όπως αναφέρει το Reuters.
Προτείνει δε, δικαίωμα παροχής εγγυήσεων να έχουν μόνο οι χώρες των οποίων ο ιδιωτικός χρηματοοικονομικός κλάδος έχει μηδενική ή μικρή έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και κατά συνέπεια δεν θα χρειασθούν μεγάλα ποσά για την προστασία του. Για παράδειγμα, Γερμανία και Γαλλία δεν θα μπορούν να ζητήσουν εγγυήσεις.
Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ είπε μάλιστα ότι ελπίζει πως η πρόταση που εστάλη και σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα εκτονώσει την ένταση που δημιουργήθηκε μετά την μονομερή προσπάθεια της Φινλανδίας να εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στη διάσωση της Ελλάδας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει η Φέκτερ οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες της Αυστρίας, οι οποίες δεν έχουν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, θα λάβουν εγγυήσεις για τη συμμετοχή τους στη διάσωση της Ελλάδας, ενώ χώρες με μεγάλη έκθεση, όπως η Γερμανία και η Γαλλία όχι.
«Αυτό που διαπραγματεύτηκε η Φινλανδία σημαίνει ότι όλοι εμείς θα πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα, έτσι ώστε η Φινλανδία να λάβει εγγυήσεις», τόνισε η Φέκτερ σε δήλωσεις της σε δημοσιογράφους αργά την Πέμπτη, που συμφώνηθηκε να δημοσιευθούν την Παρασκευή.
Το γεγονός αυτό είναι «απαράδεκτο» για την Αυστρία, η οποία απαιτεί ίση μεταχείριση, πρόσθεσε η Αυστριακή υπουργός.
Από την άλλη η Φέκτερ αναγνώρισε ότι «αυτό που ξέρω είναι ότι εάν ζητήσουν όλοι εγγυήσεις δεν θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση [του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας]. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνω να συνδυαστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα -η προστασία του ιδιωτικού τομέα- με την προστασία μέσω εγγυήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Φέκτερ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr