Αναφορά σε εκτιμήσεις αναλυτών που προειδοποιούν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να παραμείνει σε ύφεση και το 2012, για τέταρτο συνεχόμενο έτος, κάνει η Wall Street Journal σε σημερινό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τους ανταποκριτές της εφημερίδας στην Αθήνα, μερίδα αναλυτών δεν συμμερίζεται τις κυβερνητικές προβλέψεις για ανάκαμψη της οικονομίας το 2012 και περαιτέρω υποχώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και εκτιμούν πως η χώρα θα παρουσιάσει αρνητική ανάπτυξη και το επόμενο έτος.
Όπως αναφέρουν, εν μέσω βύθισης της καταναλωτικής ζήτησης, εξασθένησης των παγκόσμιων προοπτικών ανάπτυξης και των νέων μέτρων λιτότητας, οι αναλυτές θεωρούν πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2% ή περισσότερο το 2012, μετά από συρρίκνωση 4,5% το 2010 και μια αναμενόμενη κάμψη 3,9% εφέτος.
Μάλιστα, υποστηρίζουν πως οι εκτιμήσεις αυτές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ το οποίο στηρίζεται στην παραδοχή ότι η «ετοιμοθάνατη» οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012 μετά από επίπονες δημοσιονομικές και οικονομικές αλλαγές.
«Η επιδείνωση των προβλέψεων θα μπορούσε να επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή της αγοράς στην Ελλάδα», αναφέρει η Wall Street Journal, προσθέτοντας πως μια μεγαλύτερη ύφεση θα πλήξει τις προσπάθειες της Ελλάδας για την μείωση του ελλείμματος, ενώ και ο λόγος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Η εφημερίδα σημειώνει πως οι αμφιβολίες για την ανάπτυξη εκφράζονται και από κυβερνητικούς κύκλους.
Επικαλείται δε ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναθεωρήσει την πρόβλεψή για την ανάπτυξη το φθινόπωρο, όταν θα καταρτίσει τον Προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, εκτιμώντας ύφεση της τάξης του 2% για το 2012.
Credit Suisse: Το πολύ μέχρι το 5% "μαζεύεται" η φετινή ύφεση
Υπερβολικά αισιόδοξη θεωρεί η Credit Suisse την εκτίμηση του ΔΝΤ για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,8% το 2011, μετά και τα στοιχεία που έδειξαν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,9% το β’ τρίμηνο του 2011. Συγκεκριμένα η Credit Suisse θεωρεί ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% για το σύνολο του 2011 «δεν είναι αδύνατη»...
Εκτός στόχων "βλέπει" και στο έλλειμμα η Credit Suisse την Ελλάδα, το οποίο αναμένει να διαμορφωθεί κοντά στο 10%, έναντι του στόχου 7,6% του ΔΝΤ.
Σε ότι αφορά την ανεργία, η CS, αναφερόμενη στα στοιχεία που έδειξαν αύξησή της στο επίπεδο-ρεκόρ του 16,6% τον Μάιο, σημειώνει πως το ευρύ κοινό έχει πλέον αρχίσει να εξαντλείται από την λιτότητα και αυτό μπορεί να αποτελέσει τον «τζόκερ» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα.
Από την πλευρά των τραπεζών, η αδύναμη οικονομία είναι ξεκάθαρα αρνητική. Ωστόσο, η οικονομία είναι εδώ και καιρό αδύναμη, σχολιάζει η CS, που θεωρεί ότι στην καλύτερη περίπτωση τα επισφαλή δάνεια θα παραμείνουν αμετάβλητα το β’ τρίμηνο και ενδεχομένως και το γ’ τρίμηνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr