Σε έκθεση που εξέδωσε η αμερικανική τράπεζα αναφέρει πως εάν οι ευρωπαϊκές τράπεζες υιοθετήσουν την πρακτική της Deutsche Bank για την καταγραφή των ζημιών τους από την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και αναπροσαρμόσουν την αξία των χρεογράφων με βάση την τρέχουσα αξία, τότε οι συνολικές απώλειες από το rollover θα ανέλθουν σε 10,5 δισ. ευρώ. Στον υπολογισμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Όπως αναφέρει η Citi, στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 έχουν ήδη εγγραφεί προβλέψεις για απομειώσεις ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ήτοι έχει καλυφθεί το 30% των ζημιών. Ωστόσο, τα υπόλοιπα 7,4 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 10% των αναμενόμενων κερδών του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου για το 2011 και αναμένεται να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις στα βασικά εποπτικά κεφάλαια (core tier 1), ειδικά εκείνων των τραπεζών πουν εξακολουθούν να έχουν μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος.
Η Citi αναφέρει πως ενδεχόμενη επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων έως το 2024 θα αναγκάσει του κατόχους ελληνικών ομολόγων να εγγράψουν αθροιστικά ζημιές μεταξύ 65 – 78% στο σύνολο των χρεογράφων που κατέχουν.
Σημειώνεται πως χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλλάρα εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την έκβαση του προγράμματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Νταλλάρα εκτίμησε ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος τον επόμενο μήνα, ενώ επιβεβαίωσε ότι συζητείται η επέκταση του προγράμματος, ώστε να περιλαμβάνει και την ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν έως το 2024.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr