Πέμπτη 21 Ιουλίου.. Όλα έδειχναν πως με την συμφωνία που είχε επιτευχθεί στη Σύνοδο Κορυφής για την ανταλλαγή και την δυνατότητα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων η παγκόσμια οικονομία έπαιρνε “ανάσα” αλλά φαίνεται πως η ανάσα αυτή ίσως ήταν… η ακροτελεύτια!
Τα ευρωπαϊκά spread έπαιρναν την κατιούσα, ενώ τα εβδομαδιαία κέρδη της Wall ανέρχονταν σε 2,2% για τον S&P 500, 2,5% για τον Nasdaq και 1,6% για τον Dow.
Μα προτού αλέκτωρ λαλήσει να είμαστε πάλι δύο εβδομάδες μετά να τρέχουμε και να μην φτάνουμε κυνηγώντας το δημόσιο χρέος παγκοσμίως, δικαιώνοντας όσους υποστήριζαν πως η ελληνική κρίση χρέους είναι μία σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Το ιταλικό και ισπανικό spread έχουν τρελάνει τα κοντέρ , τα βελγικό κόστος δανεισμού “δείχνει” τη χώρα ως την επόμενη επίτιμη προσκεκλημένη στο “χορό” του χρέους ενώ ακόμη και τα γαλλικά spread γνωρίζουν νέα ρεκόρ ευρωζώνης.
Παράλληλα, αυτό που όλοι φοβούντουσαν συνέβη, καθώς σε ΑΑ+ από ΑΑΑ προηγουμένως υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, με αρνητικό το outlook αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.
Ο Ζοζέ Μπαρόζο με επιστολή του στους πρωθυπουργούς της Ε.Ε. ζήτησε να μπουν μπρος τα “μεγάλα μέσα” ήτοι η χρησιμοποίηση του EFSF για την αγορά ομολόγων, ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ “τράβηξε το αυτί” των κυβερνήσεων απευθύνοντας έκκληση δημοσιονομική σταθερότητα και αναγνωρίζοντας τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει η Ε.Ε.
Μία ματιά στο γκρέμισμα που έχουν υποστεί οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες από την επομένη της ιστορικής Συνόδου Κορυφής τα λένε όλα: Ο FTSE στο Λονδίνο έχει σημειώσει απώλειες 9%, ο DAX στη Φρανκφούρτη έχει υποστεί απώλειες ύψους 12,5%, ενώ το ... «χρυσό βατόμουρο» της πτώσης λαμβάνει ο γαλλικός CAC με 14%.
Στις ΗΠΑ και παρόλο που επετεύχθη συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους, η Wall είχε ελέω αδύναμων μακροοικονομικών στοιχείων και φόβων για ντόμινο στην ημετέρα όχθη του Ατλαντικού τη χειρότερη συνεδρίαση από το Μάρτιο του 2009 σε ένα πρωτοφανές sell off.
Φυσικό κι επόμενο, βλέποντας τον αρμαγεδδώνα των ευρωπαϊκών αγορών και η Wall να βλέπει με τα κιάλια τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν δύο εβδομάδες πριν. Συγκεκριμένα, o Dow αποχαιρέτησε την εβδομάδα που έκλεισε στις 22 Ιουνίου σε επίπεδα κατά 10% υψηλότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκεται σήμερα, ο NASDAQ έχει υποχωρήσει κατά 10,6% στο ίδιο διάστημα ενώ ο βιομηχανικός S&P είδε τις μετοχές του να υφίστανται απώλειες 10,8%.
Δημήτρης ΚώτσοςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr