Στο μεταξύ, οι συνεχείς υποβαθμίσεις και η έκρυθμη κατάσταση στην Κύπρο έχει τινάξει στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας από το εξωτερικό. Το επιτόκιο δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα διαμορφώνεται κοντά στο 9% και το επιτόκιο για τα πενταετή ξεπερνά το 10%. Για σκοπούς σύγκρισης να αναφέρουμε ότι πέρσι τον Αύγουστο το επιτόκιο και για τα δύο ομόλογα ήταν της τάξης του 3,08%, ενώ την ίδια τάση ακολουθεί και το κόστος δανεισμού των κυπριακών τραπεζών.
Από τη μεριά τους, οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το κλίμα και τις εγγυήσεις που τους πρόσφεραν οι Ευρωπαίοι και να προσελκύσουν τα μεγαλύτερα από τα διαφυγόντα κεφάλαια προσφέροντας ελκυστικά επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους νέα προγράμματα, με την Eurobank και την Πειραιώς να πρωτοστατούν. Μάλιστα, στελέχη της αγοράς εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η τάση θα συνεχίζει να αυξάνεται, αν όμως δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη με την επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Κύπρου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο "άμεσης" προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης. «Με την αδράνειά μας, διακυβεύουμε την ικανότητα αναχρηματοδότησης του κράτους και οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και σοβαρές. Υπάρχει άμεση απειλή να προσφύγει η Κύπρος στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όποιες επιπτώσεις συνεπάγεται αυτή η κίνηση» αναφέρει η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου η οποία ζητά άμεση εφαρμογή ενός εκτενούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr