Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου είναι η μόχλευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η έκθεση του στο ελληνικό χρέος. Τα συνολικά κεφάλαια του κλάδου είναι 640-650% του ΑΕΠ, ενώ εάν συμπεριλαμβανομένων και των θυγατρικών των ξένων τραπεζών φτάνει στο 925% του ΑΕΠ. Μία επιδείνωση του εγχώριου ή ελληνικού δανειακού χαρτοφυλακίου των κυπριακών τραπεζών, παράλληλα με την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενδέχεται να διογκώσει το δημόσιο χρέος εφόσον δεν μπορέσουν οι εμπορικές τράπεζες να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια.
Στο μεταξύ, οι συνεχείς υποβαθμίσεις και η έκρυθμη κατάσταση στο νησί έχει τινάξει στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας από το εξωτερικό. Το επιτόκιο δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα διαμορφώνεται κοντά στο 9% και το επιτόκιο για τα πενταετή ξεπερνά το 10%. Για σκοπούς σύγκρισης να αναφέρουμε ότι πέρσι τον Αύγουστο το επιτόκιο και για τα δύο ομόλογα ήταν της τάξης του 3,08%.
Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση, η Κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου δηλώνει ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι θα ενταχθεί στο Μηχανισμό Στήριξης επειδή μέχρι τώρα η Κύπρος τα καταφέρνει να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ο κ. Στεφάνου είπε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση μαζί με τα κόμματα συζητούν διάφορα μέτρα για την οικονομία «τόσο για ικανοποίηση δημοσιονομικών αναγκών όσο και για επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων», προσθέτοντας ότι έχει εγκριθεί ένα πακέτο μέτρων και «αναμένουμε και τις παραπέρα συναντήσεις για τη συζήτηση άλλων μέτρων». Υπενθυμίζεται, όμως, ότι όλα τα κόμματα αποχώρησαν από την τελευταία σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού για την οικονομία, αφού διαπίστωσαν ότι το πακέτο μέτρων που είχε συμφωνηθεί ότι θα υλοποιείτο, δεν είχε καμία σχέση με όσα είχαν συμφωνηθεί, ενώ ο Υπουργός δεν είχε να τους παρουσιάσει κανένα νέο μέτρο.
Ανησυχεί ο Πισσαρίδης
Την ανησυχία του εξέφρασε και ο νομπελίστας Κύπριος οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσάριδης σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» , σημειώνοντας ότι ανησυχεί πάρα πολύ για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας , όπως εξελίσσεται και από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
«Η οικονομία δεν φαίνεται να λαμβάνεται πολύ στα σοβαρά, ως ένα θέμα που χρειάζεται σωστή επιστημονική μελέτη», συνεχίζει ο δρ. Πισσαρίδης και σημειώνει ότι δεν έχει γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη αντιμετώπισης των προβλημάτων.
"Καμπανάκι" από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr