Απόλυτα εναρμονισμένη με την ροή των ειδήσεων, καλών ή άσχημων, εκτιμάται ότι θα είναι η πορεία της αγοράς μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του rollover των ελληνικών ομολόγων, εκτιμούν τραπεζικές πηγές. Στελέχη μεγάλης τράπεζας που συμμετείχαν στις χθεσινές διαπραγματεύσεις έμειναν με την εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και για το λόγο αυτό τοποθετούν το rollover μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Θα πρέπει να γίνει συντονισμένα και στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Μάλιστα, θεωρούν ότι όταν οι ξένοι οίκοι, όπως η S&P, κατατάξουν την Ελλάδα στην κατηγορία του selective default θα δοθεί ουσιαστικά το σύνθημα για να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία. Ο λόγος για την S&P, διότι στην υποβάθμιση της χώρας την Τετάρτη προειδοποίησε για τη συνέχεια ότι θα επανέλθει με νέα αξιολόγησή της σύντομα.
Κι ενώ συμβαίνουν αυτά από το μέτωπο των επαφών των Ελλήνων τραπεζιτών και της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Οικ. και του ΟΔΔΗΧ με ξένους τραπεζίτες, οι τελευταίοι διαφωνούν,σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο με το γεγονός ότι στην απόφαση της περασμένης Πέμπτης στις Βρυξέλλες μέσα στις επιλογές περιλαμβάνεται και κούρεμα μέχρι 21% για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό, διότι οι ξένες τράπεζες έχουν αποτιμήσει τα χαρτοφυλάκιά τους σε τιμές γοράς, όσο δηλαδή στοιχίζουν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές. Εξέλιξη, που αναμένεται να αποτελέσει πεδίο τριβής, αν και ο EFSF λύνει τα χέρια εκείνων που έχουν αμφιβολία, διότι υπάρχει πρόταση να αγοράσει ελληνικό χρέος όχι σε απαραίτητα δεσμευτικά επίπεδα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, αλλά και με την κρίση χρέους να μαστίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, η τύχη του Χ.Α. χθες δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική από αυτή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι ξένες αγορές και κυρίως οι ευρωπαϊκές, κατέγραψαν απώλειες, αφενός λόγω των ανησυχιών που προκύπτουν για τον τραπεζικό κλάδο από το rollover των ελληνικών τίτλων, αφετέρου λόγω των άσχημων οικονομικών αποτελεσμάτων που κατέγραψαν οι εισηγμένες στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, όπως η Siemens ή η Credit Suisse.
Χθες πάντως, ξεκίνησαν και επίσημα οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση των όρων υπο τους οποίους θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες πιστωτές στο κόστος του δεύτερου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Σε σύσκεψη στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Οργανισμού Διαχειρισης Δημοσίου Χρέους, εκπροσώπων του Διεθνους Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) και στελεχών των ελληνικών και ξένων τραπεζών που θα συμμετάσχουν στην διαδικασία, τέθηκε επι τάπητος το θέμα της πρακτικής εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδος για το πακέτο στήριξης της Ελλάδος, όσον αφορά στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Ως γνωστόν ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετάσχει στο πακέτο με ένα ποσό που ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ μέσω της ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων που λήγουν έως το 2020 με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας και με μέση απομείωση της αξίας τους κατά 21%.
H διαδικασία της ανταλλαγής αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Εώς και τις αρχές της εβδομάδος σύμφωνα με τα στοιχεία του IIF, είχε ανταποκριθεί θετικά στη ρύθμιση το 45% των τραπεζών πιστωτών της Ελλάδος ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι το ποσοστό της συμμετοχής να ανέλθει στο 90%. Άλλωστε χθες, η γαλλική κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών της είπε ότι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οι τράπεζες της χώρας του, κατά το ποσόν των 15 δις. ευρώ. Η συμμετοχή της Emporiki Bank, μέτοχος της οποίας είναι η Credit Agricole, θα συμμετάσχει με 71 εκατ. ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr