Με το ιταλικό spread να αγγίζει νωρίτερα τις 300 μονάδες βάσης, το ΔΝΤ παρενέβη και σε γραπτές του εκτιμήσεις στηρίζει την Ιταλία και τα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας της χώρας.
Το ΔΝΤ αναφέρει πως εγκρίνει την δέσμευση για μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ μέχρι το 2014 και θεωρεί ότι «η πρόσφατη δέσμη μέτρων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για την επίτευξη των στόχων αυτών».
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «πρέπει να συνεχισθούν οι παρεμβάσεις εξυγίανσης για την μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους, για την διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα και την ενίσχυση των δυνατοτήτων ανάπτυξης με δομικές μεταρρυθμίσεις».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζει πάντως ότι «το σχέδιο εξυγίανσης είναι κατάλληλο αλλά η εφαρμογή του μπορεί να αποδειχθεί προβληματική».
Στο μεταξύ μειώνονται στο ελάχιστο οι παρεμβάσεις του κοινοβουλίου για την τελική έγκριση των μέτρων περιστολής των κρατικών δαπανών συνολικού ύψους σαράντα επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. Αύριο πρόκειται να δοθεί το «ελεύθερο» από την γερουσία της Ρώμης, και μέχρι την Κυριακή από την βουλή, ώστε να σταλεί την Δευτέρα ένα σαφές μήνυμα στις αγορές.
Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι η δέσμη μέτρων πρόκειται να συμπεριλάβει και σειρά ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα είναι πιθανό να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, μέρος του κεφαλαίου των εταιριών Εnel (ηλεκτρική ενέργεια), Finmeccanica (αμυντική βιομηχανία) και Εni (Εθνική Εταιρία Υδρογονανθράκων).
Σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, η Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι υπάρχει σχέδιο να δοθούν κίνητρα στους δήμους που θα αποφασίσουν να πουλήσουν τις εταιρίες που κατέχουν (περισυλλογή απορριμμάτων, παραγωγή ενέργειας, κ.λπ.) με μόνη εξαίρεση τα δίκτυα ύδρευσης, που πρόκειται να παραμείνουν δημόσια, βάσει του αποτελέσματος πρόσφατου σχετικού δημοψηφίσματος.
Πηγές της ιταλικής κεντροδεξιάς, αναφέρουν ότι στη συνάντηση όλων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που πραγματοποιήθηκε χθες, για να συζητηθεί η αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών πιέσεων, στενοί συνεργάτες του Μπερλουσκόνι διαβεβαίωσαν ότι αν η αντιπολίτευση δεν δημιουργήσει προβλήματα κατά την κρίσιμη αυτή φάση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι πρόθυμος να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία πριν από το τέλος του Φθινοπώρου.
Πίστη στο νέο πρόγραμμα και από τη Fitch
“Φιλόδοξο” χαρακτήρισε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση η Fitch.
O οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως αν μείνει πιστή στο πρόγραμμα η γειτονική χώρα θα καταφέρει να “συμμαζέψει” τον προϋπολογισμό ως το 2014 και να μειώσει το δημόσιο χρέος.
Αν συμβεί αυτό, η πιστοληπτική αξιολόγηση της θα παραμείνει στο ΑΑ-. Αν όμως το πρόγραμμα δεν πετύχει τους στόχους του, η συγκεκριμένη αξιολόγηση θα τεθεί εν αμφιβόλω.
Σύμφωνα με τη Fitch το ιταλικό χρέος μπορεί να μειωθεί, ακόμα και αν το κόστος δανεισμού ανέβει και η ανάπτυξη συνεχίσει να είναι αδύναμη, αρκεί να τηρήσει η ιταλική κυβέρνηση το δημοσιονομικό της πρόγραμμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr