Εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών , στο χρονοδιάγραμμα του οποίου περιλαμβάνεται κατά μέσο όρο μία αποκρατικοποίηση κάθε 10 ημέρες, πιθανότατα "σκιάχτηκαν" βλέποντας τα πεπραγμένα του εν λόγω οργανισμού στην Ανατολική Γερμανία...
Η Treuhand είχε αναλάβει τη δεκαετία του '90 την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η Treuhand είχε αναλάβει τη διαχείριση συνολικά 8.500 κρατικών φορέων, με περίπου τέσσερα εκατομμύρια απασχολούμενους, μαζί με κάθε πιθανό και απίθανο περιουσιακό στοιχείο της DDR (από δημόσια γη και τα κτίρια της Στάζι μέχρι την περιουσία κομματικών οργανισμών).
Ενώ λοιπόν προγραμματικό στόχο έθεσε την αποκομιδή κερδών ύψους 600 εκατ. ευρώ (σε σημερινά μεγέθη), κατέληξε σε τέσσερα χρόνια με...χρέη 120 δις. ευρώ. Παράλληλα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Ντέλεβ Ροβέντερ έπεσε νεκρός από δολοφονικά πυρά, πιθανώς της RAF, τον Απρίλιο του 1991.
Ελλάδα - Αν. Γερμανία: Ομοιότητες και διαφορές
Ποιες είναι όμως οι ομοιότητες και ποιες η διαφορές στις περιπτώσεις Ελλάδας - Ανατολικής Γερμανίας;
«Η ομοιότητα με την Ελλάδα είναι πως θα πουλήσει ένα τεράστιο πακέτο περιουσιακών στοιχείων» υποστηρίζει ο Γιούργκεν Μίχελς, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup για την Ευρωζώνη.
Λανθασμένο όμως θεωρεί το συσχετισμό με την Treuhand ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ, λέγοντας πως «είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις: Η Treuhand δεν προσπαθούσε να πουλήσει τα στοιχεία στην υψηλότερη δυνατή τιμή ούτε και την απασχολούσαν πρωτίστως τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού».
«Δουλειά της ήταν να πουλήσει τις ρημαγμένες κρατικές επιχειρήσεις, με τη ελπίδα πως θα αναδομούνταν και θα εξυγιαίνονταν» συνέχισε, λέγοντας πως «ο στόχος της Ελλάδας είναι άλλος».
«Όποιος βιάζεται σκοντάφτει» λένε οι Γερμανοί
Από την πλευρά του, ο Φέρντιναντ Φίχτνερ του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικής έρευνας DIW -που υπερασπίζεται την πορεία της Treuhand, λέγοντας πως λειτούργησε υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες- εκφράζει την ελπίδα ότι ένα μοντέλο Treuhand τουλάχιστον θα «επιβραδύνει την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, καθώς εάν οι αγορές γνωρίζουν πως η Ελλάδα είναι με την πλάτη στον τοίχο λόγω χρονοδιαγράμματος, οι τιμές θα είναι καταστροφικές».
Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι, ακόμη και σε μία «τακτική εκποίηση» της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, τα άμεσα κέρδη θα ήταν μικρά σε σύγκριση με την μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση από τις εταιρείες που θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr