Στο περιθώριο βάζουν οι αγορές την ελληνική κρίση, αναφέρουν νέες εκθέσεις. Οι προοπτικές του ευρώ, γράφει η FXCM δεν είναι και τόσο ευοίωνες και γι' αυτό δεν ευθύνεται η Ελλάδα! Με τις αγορές να αρχίζουν να βάζουν στο περιθώριο την ελληνική κρίση, αντιλαμβάνονται και πάλι το ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον καθώς ξεκινά το β' εξάμηνο του έτους.
Για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα απογοήτευσαν οι δείκτες μεταποίησης παγκοσμίως, δείκτες που παραδοσιακά δίνουν τη συνολική εικόνα των οικονομιών βραχυπρόθεσμα. Η ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα στην Κίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την «Μεγάλη Ύφεση» που ξεκίνησε το 2007. Ο αντίστοιχος δείκτης στη Γερμανία έδειξε επιβράδυνση της δραστηριότητας, ενώ και στη Βρετανία ο δείκτης κινήθηκε εκτός των προσδοκιών της αγοράς. Αντίθετα στις ΗΠΑ, ο μεταποιητικός δείκτης ISM διέκοψε το τρίμηνο πτωτικό σερί, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις.
Δεν χρειάζεται να πούμε ότι τα στοιχεία αυτά είναι αντικρουόμενα. Η άνοδος του δείκτη μεταποίησης στις ΗΠΑ μόλις τον προηγούμενο μήνα και μια γενικής φύσης επιδείνωση των στοιχείων παγκοσμίως δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Από την άλλη πλευρά οι θετικές επιδόσεις της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση και την ανάπτυξη και άλλων χωρών δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι εξίσου μια μεγάλη εισαγωγός-χώρα. Επομένως, η πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης αναμένεται να καθορίσει την πορεία του ευρώ , καθώς η αγορά επηρεάζεται από το συναίσθημα και η ισοτιμία EURUSD συνδέεται άρρηκτα με το δείκτη MSCI World Stock (δείκτης που αντανακλά τις εκτιμήσεις των επενδυτών για την εταιρική κερδοφορία παγκοσμίως και επομένως για την πορεία της ανάπτυξης).
Επομένως, οι traders θα αναμείνουν σαφείς ενδείξεις για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας με τα βλέμματα να στρέφονται στην ανακοίνωση των στοιχείων απασχόλησης αυτή την εβδομάδα. Αν τα στοιχεία αυτά είναι θετικά, τότε θα ενδυναμωθεί το κλίμα αισιοδοξίας, οδηγώντας το ευρώ και τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα. Στην αντίθετη περίπτωση, θα αντιστραφούν οι όροι. Εντωμεταξύ η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης της ερχόμενη Πέμπτη. Η κίνηση αυτή έχει προεξοφληθεί εδώ και εβδομάδες από την αγορά, και επομένως αν τελικά επιβεβαιωθεί, δεν αναμένεται να προκαλέσει ενθουσιώδεις αντιδράσεις. Στην αντίθετη περίπτωση, αν η ΕΚΤ διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών στοιχείων στην Ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα, θα ασκηθούν σημαντικές πιέσεις στο ευρώ.
Στα του Χ.Α., ήπιοι τόνοι επικρατησαν χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω και της αργίας της αγορά των ΗΠΑ, επισημαίνει ο κ. Τάκης Ζαμάνης, Επικεφαλής Τμήματος Συναλλαγών της Beta Securities. Μετά το »ζεστό» ξεκίνημα, όπως το χαρακτηρίζει ο χρηματιστής, έπεσαν οι τόνοι και μπορούμε να πούμε ότι η αγορά υπολειτουργούσε. Ο κ. Ζαμάνης εστίασε στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν ακραίες κινήσεις, όπως αυξημένες αγορές ή πωλήσεις, και υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένει τις εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας και συγκεκριμένα την οριστική διευθέτηση του χρέους και όχι μόνο την πορεία των δόσεων του δανείου.
Σε σταθεροποιητικούς ρυθμούς κινήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση καθώς οι τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις αύξησαν την διάθεση κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, αναφέρουν οι αναλυτές της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Ήδη η αγορά μετρούσε ένα σερί 80 - 90 μονάδων ανόδου που στους τραπεζικούς τίτλους μεταφράζεται σε αποδόσεις 15%- 20%, οι οποίες αποτέλεσαν δέλεαρ σε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, τα οποία τοποθετήθηκαν ενόψει της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου νομοσχεδίου. Τεχνικό ζητούμενο για την διατήρηση της ανόδου αποτελεί η μη διάσπαση της ζώνης των 1.270 - 1.275 μονάδων σε επίπεδο κλεισίματος, το οποίο ωστόσο θα εξεταστεί και στις επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Σύμφωνα με την Πήγασος, το γεγονός ότι οι αμερικανικές αγορές παρέμειναν χθες κλειστές λόγω της επίσης αργίας της 4ης Ιουλίου, συνέβαλε στην επικράτηση μετριοπαθών τάσεων για το σύνολο της ημέρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr