Τα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά ιδρύματα έχουν 112 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα, μεγάλο μέρος των οποίων λήγει πριν το 2014. Εάν δεν υπάρξει rollover, η ΕΕ και το ΔΝΤ θα αναγκαστούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, κι έτσι υπάρχει «ξεκάθαρο συμφέρον», όπως υπογραμμίζει ο οίκος, να γίνει η μετακύληση. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα συμβεί ακρι΄βς αυτό, κυρίως για δύο πάρα πολύ βασικούς λόγους:
Πρώτον, η σύνθεση των κατόχων των ελληνικών ομολόγων δείχνει πως το οποιοδήποτε κίνητρο δοθεί από τις κυβερβήσεις θα έχει ευρεία στήριξη: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν το 59%, οι ευρωπαϊκές κρατικές τράπεζες το 22%, οι τράπεζες με σημαντική συμμετοχή του δημοσίου το 6%, και οι ιδιωτικές/εισηγμένεε τράπεζες το 13%.
Δεύτερον, άσχετα με την επιροή της κυβέρνηση, υπάρχει έντονη διάθεση για συμμετοχή στη μετακύληση, εάν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες πιστέψουν ότι κάτι τέτοιο πραγματικά θα αποτρέψει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Εκτός Ελλάδας, η έκθεση σε ελληνικά ομόλογα είναι μικρή κι έτσι σύμφωνα με την Goldman Sachs, η μετακύληση τους μπορεί απλά να θεωρηθεί ως ένα «τίμημα» για να αποφευχθεί ο συστημικός κίνδυνος.
Οπως σημειώνει ο οίκος, η δομή της κατοχής των ελληνικών ομολόγων καθώς και τα συμφέροντα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, θα καταλήξουν σε σημαντική συμμετοχή στο rollover η οποία μάλιστα θα ξεπεράσει το 80%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr