«Όσοι βλέπουν στο ΕΣΠΑ το κλειδί του παραδείσου, κι ευελπιστούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τα δώσει όλα με προεκταμιεύσεις, 100% κοινοτική χρηματοδότηση και άλλες φαντασιώσεις... που μάλιστα τις βαφτίζουν νέο Σχέδιο Μάρσαλ... πουλάνε φρούδες ελπίδες στους πολίτες».
Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ανάπτυξης με κατανεμημένους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Παράλληλα ανακοίνωσε και τις παρακάτω αλλαγές:
Τη δημιουργία δημόσιας επενδυτικής τράπεζας στο επόμενο εξάμηνο.
Την προώθηση το Σεπτέμβριο στη Βουλή ενός «γιγαντιαίου» νομοσχεδίου για την άρση όλων των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.
Νομοσχέδιο για τις ναυτιλικές επενδύσεις και αναπτυξιακά μέτρα για τα λιμάνια και τις θαλάσσιες μεταφορές.
Διαπραγμάτευση της νέας πολιτικής συνοχής (5ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) στους επόμενους δώδεκα μήνες, ριζική αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ.
Εμφαση στις επενδυτικές ενισχύσεις μέσα από το νέο επενδυτικό νόμο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, καθώς οι εμπορικές τράπεζες ολοένα και «κλείνουν» περαιτέρω τις «κάνουλες», με αποτέλεσμα το ζήτημα της χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας να μην προχωράει, παρά το γεγονός ότι η απορρόφηση των πόρων μετράται κοντά στο 50%.
Στο μεταξύ, πληροφορίες θέλουν την ένταξη των μικρών ή των μεγάλων έργων να «κωλυσιαργεί», αφενός λόγω απαλλοτριώσεων και αφετέρου λόγω ανικανότητας κάλυψης των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό εν μέσω δυσχερούς δημόσιας οικονομικής κατάστασης.
Πάντως σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, ο στόχος για απορρόφηση του 33% του ΕΣΠΑ παραμένει στο επίκεντρο του τρέχοντος έτους, ενώ σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων ανέρχεται στο 22%, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί κοινοτικοί πόροι ύψους 5,2 δις. ευρώ.
Για την επαναφορά των 20-25 δις. ευρώ που έκαναν «φτερά λόγω οικονομικής ύφεσης, το αρμόδιο υπουργείο επικαλείται έξι στρατηγικές, τις εξής: Eξωστρέφεια με εξαγωγές 20 δισ. ετησίως, ιδιωτικοποιήσεις, ξένες επενδύσεις, στοχευμένη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, αύξηση παραγωγής για εγχώρια κατανάλωση και μείωση της παραοικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr