Το 2011, με την ανεργία να χτυπάει «κόκκινα» στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνει μελέτη της ICAP, και τους νέους να αναζητούν στο εξωτερικό την τύχη τους (όπως είχε γράψει το «R») η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν «ανοίγει» μέσα από την ψήφιση νόμου την πόρτα στην είσοδο και εγκατάσταση ξένου εργατικού δυναμικού στη χώρα με δηλώσεις της σε τηλεοπτικό σταθμό.
«Έχουμε ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας και υπάρχουν ελλείψεις ιδιαιτέρως σε μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους μηχανικούς και γιατρούς», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Η δέσμη μέτρων συμπεριλαμβάνει τη μείωση του απαιτούμενου εισοδήματος που πρέπει να δηλώνει κάποιος για να δικαιούται μόνιμη εγκατάσταση στη Γερμανία (από 66.000 ευρώ στα 40.000 ευρώ ετησίως) και θα τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να κατατεθεί αργότερα το σχέδιο νόμου.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της γερμανίδας υπουργού ο νέος νόμος θα προβλέπει επίσης την κατάργηση μιας διάταξης που περιορίζει την πλήρωση θέσεων εργασίας από μη γηγενείς εργαζόμενους. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για να προσληφθεί εργαζόμενος από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει πρώτα να έχει αποδειχθεί αδυναμία πλήρωσης της θέσης από γερμανό ή κοινοτικό (ΕΕ) υπήκοο.
Οι διερευνητικές επαφές της κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές ενώσεις θα ξεκινήσουν σήμερα. Η ομοσπονδία εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Bitkom έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την μη προκήρυξη θέσεων προγραμματιστών υπολογιστών καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της υπάρχουν 29.000 κενές θέσεις εργασίας στις εταιρείες του κλάδου.
Την περασμένη χρονιά το κέντρο οικονομικών ερευνών IW υπολόγισε ότι το κόστος από τη μη πλήρωση θέσεων εργασίας για τη γερμανική οικονομία ανέρχεται ετησίως στα 15 δισ. ευρώ. Εκτιμά επίσης ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι ελλείψεις μόνο σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό θα φθάσουν τις 250.000 το 2020.
ICAP: Λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες εργάζονται!
Για πρώτη φορά οι απασχολούμενοι είναι λιγότεροι από τους μη οικονομικά ενεργούς, σύμφωνα με μελέτη της ICAP Group όσον αφορά στην απασχόληση και ιδιαίτερα την ανεργία, η οποία εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ για τη χώρα.
Σύμφωνα με τη Μελέτη, ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 2,7% (120 χιλ. άτομα) το 2010 σε σχέση με το 2009. Επιπλέον, το εργατικό δυναμικό των 5,01 εκατ. ατόμων της Ελλάδος αντιστοιχούσε στο 53,8% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας (άτομα ηλικίας > 15 ετών), ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 4,30 εκατ. άτομα (Δ΄ Τρίμηνο 2010) αντιστοιχεί στο 46,1% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας. Από την άλλη πλευρά, 4,31 εκατ. άτομα (το 46,2% του παραγωγικού πληθυσμού) δεν είναι ενταγμένο στην αγορά εργασίας είναι δηλαδή οικονομικά μη ενεργό, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 η διαφορά διευρύνεται περαιτέρω.
Η ομάδα όμως που κατ΄ εξοχήν πλήττεται από την ανεργία είναι τα άτομα ηλικίας 15-29, όπου το ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο, καθώς φτάνει το 28% (23,9% για τους άνδρες, 33% για τις γυναίκες).
Δημήτρης Κώτσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr