Παρόλο που οι ευρωπαϊκές τράπεζες (με πρώτες τις γαλλικές και γερμανικές), που κατέχουν τον κύριο όγκο ελληνικών ομολόγων, έχουν μειώσει την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος σχεδόν κατά 30% και είναι αβέβαιο αν μία ελληνική χρεοκοπία θα άλλαζε από μόνη της τις ισορροπίες, είναι εκτιθεμένες με σχεδόν 1,5 τρισ. ευρώ στις "ευάλωτες" στην περίπτωση ενός χρηματοπιστωτικού "μπαμ" Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία, αριθμοί που αποτυπώνουν έναν κίνδυνο που ο καθένας μπορεί να αναλογιστεί..
Το "καμπανάκι" στις γαλλικές τράπεζες των ομίλων Credit Agricole, BNP Paribas και Societe Generale "χτύπησε" ο διεθνής οίκος Moodys, θέτοντας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τις αξιολογήσεις τους. Στο επίκεντρο και των τριών αναθεωρήσεων βρισκόταν η πιστωτική έκθεσή τους στο ελληνικό κρατικό και ιδιωτικό χρέος. Όπως είπε με νόημα ο αρχιτραπεζίτης της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν «η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρεοκοπήσει»...
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές το σενάριο μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα πυροδοτούσε ένα σενάριο - με χρεοκοπίες- ντόμινο (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και πιθανώς Ιταλία και Βέλγιο, ενώ οι τράπεζες θα δουν το κεφάλαιο τους "κουρεμένο" με υψηλό ποσοστό και το ευρώ θα κατρακυλήσει δραματικά. Στο χειρότερο μάλιστα σενάριο, ο πανικός θα μπορούσε να προκαλέσει το «πάγωμα» της διατραπεζικής αγοράς ξυπνώντας τα «φαντάσματα» της Lehman Brothers και οδηγώντας το τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση.
Οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα κεφάλαια τους κατά 59 δισ. Ευρώ τα κεφάλαια τους από πέρσι τον Ιούλιο όταν και είχαν ανακοινωθεί τα stress test, σύμφωνα με τον αναλυτής της Morgan Stanley, τον Huw van Steenis. Όμως, η Independent Credit View, μία ανεξάρτητη ελβετική εταιρεία αξιολόγησης εκτιμά ότι οι ιρλανδικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέο πακέτο στήριξης, ενώ θεωρεί ότι οι 33 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης θα χρειαστούν επιπλέον 347 (!) δισ. Ευρώ μέχρι το τέλος του 2012.
Δ.Κ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr