Πρόκειται για κίνηση που χαρακτηρίζεται πιο φιλόδοξη και από εκείνη του πολυδιαφημισμένου φωτοβολταικού πάρκου της Κοζάνης, αφού το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 3 δισ ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων που θα απαιτηθούν προκειμένου να μεταφερθεί η παραγόμενη ενέργεια στο ηπειρωτικό σύστημα.
Αλλά οι αιτήσεις της ΔΕΗ για την Κρήτη, δεν είναι και η μοναδική προσπάθεια για την εκμετάλλευση του πλούσιου αιολικού δυναμικού του νησιού. Ανάλογου μεγέθους σε εγκατεστημένη ισχύ έργα, σχεδιάζουν για την Κρήτη δύο ακόμη εγχώριοι παίκτες, οι όμιλοι Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ, και κάποιοι δεν αποκλείουν η κίνηση αυτή της ΔΕΗ, να αποτελέσει την αρχή για συνεργασίες, είτε στο κομμάτι της διασύνδεσης είτε στο σκέλος των πάρκων, με δεδομένο ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα έργα των τριών «γειτνιάζουν»…
Το έργο της ΕΛΙΚΑ
Θυμίζουμε ότι το έργο της ΕΛΙΚΑ (όμιλος Κοπελούζου) στην Κρήτη προβλέπει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος περίπου 850 MW (έχουν ήδη λάβει άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ), και περιλαμβάνει τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα, με συνολικό προϋπολογισμό που κυμαίνεται στα 2- 2,5 δισ. ευρώ. Τα συνολικά 39 επιμέρους πάρκα εκτείνονται στο Λασίθι, το Ρέθυμνο μέχρι και τα νότια Χανιά, ενώ το σημείο απορρόφησης του παραγόμενου «πράσινου» ρεύματος θα είναι η Αττική (Αχαρνές) όπου θα φτάνει μέσω Πελοποννήσου. Μάλιστα η ΡΑΕ, πριν την αδειοδότηση, είχε καλέσει για διαβούλευση και ενημέρωση τους δημάρχους των 12 Δήμων του νησιού που εμπλέκονται και οι οποίοι είχαν πάρει θετικές αποφάσεις για το έργο.
Και εκείνο της ΤΕΡΝΑ…
Όσο για την ΤΕΡΝΑ, έχει στην Κρήτη άδειες παραγωγής για 954 MW αιολικών πάρκων, ένα έργο που επίσης προβλέπει τη διασύνδεσή του με το ηπειρωτικό σύστημα. Τα 27 επιμέρους πάρκα εκτείνονται στους νομούς Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, και έχουν ισχύ που ξεκινά από τα 21 και φτάνει ως τα 48MW για το καθένα.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr