Ακόμη πιο καθοριστικός είναι ο ρόλος της Paneuropean στη περίπτωση των ΕΛΠΕ, όπου το Δημόσιο πουλάει όλο το ποσοστό που κατέχει, και το 35%. Διότι η εταιρεία του ομίλου Λάτση ήδη ελέγχει πλειοψηφικό πακέτο που πλησιάζει το 41% και απέχει μόλις 9% από το 50% +1 το ποσοστό δηλαδή που παραδίδει τα «κλειδιά» των ΕΛΠΕ,ν απόλυτο έλεγχο δίνοντας της διοίκησης που σήμερα διορίζεται με κοινή απόφαση μεταξύ δημοσίου και Paneuropean, στη βάση της άτυπης συμφωνίας του 2007.
Η συμφωνία του 2003- το δικαίωμα πρώτης προτίμησης…
Ειδικά στη περίπτωση των ΕΛΠΕ, η παλαιότερη συμφωνία, του 2003, της συγχώνευσης Πετρόλα-ΕΛΠΕ, με την οποία ο όμιλος Λάτση εισήλθε στη μετοχική σύνθεση των Ελληνικών Πετρελαίων αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα και για την αποκρατικοποίηση που έχει οριστεί με βάση το χρονοδιάγραμμα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για το πρώτο τρίμηνο του 2012. Καθώς στην τότε συμφωνία, προβλεπόταν ότι θα είχε δικαίωμα πρώτης προτίμησης, σε περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο αποφάσιζε να διαθέσει επιπλέον ποσοστό που κατέχει στα ΕΛΠΕ.
Ο πρώτος που θα ρωτηθεί…
Με άλλα λόγια, ο πρώτος που θα ρωτηθεί – εάν αυτό δεν έχει ήδη γίνει – ενόψει των εξελίξεων στο πρώτο τρίμηνο του 2012 θα είναι ο όμιλος Λάτση και η Paneuropean που θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα αποκτήσουν το ποσοστό του Δημοσίου φτάνοντας σε συνολικό μετοχικό ποσοστό 76% ή θα παραχωρήσουν ποσοστό σε τρίτο παίκτη της αγοράς και θα έχουμε μια νέα συγκατοίκηση, χωρίς το κράτος αλλά με ιδιώτη εταίρο στον οποίο θα παραχωρηθούν και τα δικαιώματα ή μέρος των δικαιωμάτων που έχει σήμερα το Δημόσιο σε Δ.Σ. και διοίκηση. Αν μάλιστα δει κανείς την αποτίμηση με βάση τις χθεσινές τιμές στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, οι περίπου 108 εκατ. μετοχές που κατέχει το δημόσιο μπορούν να αγοραστούν με 711,3 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι 125 εκατ. μετοχές που κατέχει η Paneuropean αποτιμώνται στα 821 εκατ. ευρώ.
Συμφωνία πακέτο με ΔΕΠΑ ;
Δεδομένου, πάντως ότι ο όμιλος Λάτση «παίζει» και στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, ένα σενάριο θέλει να γίνεται μια συμφωνία- πακέτο για τη διευθέτηση και των εκκρεμοτήτων στο πλαίσιο των δίδυμων ενεργειακών αποκρατικοποίησεων. Αν γίνει αυτό, τότε – και με δεδομένο ότι έχει επιλεγεί στην περίπτωση της ΔΕΠΑ ο διαχωρισμός και η ξεχωριστή αποκρατικοποίηση- θα πρέπει να υπάρξει και διευθέτηση για το ποσοστό που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στα δίκτυα του αερίου.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr