Ο αναλυτής, υπενθύμισε ότι οι μισές χώρες που βρέθηκαν στην κλίμακα αξιολόγησης Caa1 χρεοκόπησαν μέσα στην πενταετία. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι οι μια ελληνική χρεοκοπία θα επηρέαζε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις και των υπόλοιπων χωρών που έχουν λάβει πακέτα βοήθειας, δηλαδή της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Τέλος, ο Oosterveld σύστησε στην Ευρώπη να συνεχίσει τα προγράμματα λιτότητας και χρηματοδότησης, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα είδος κόπωσης.
Την ίδια στιγμή ο οίκος Fitch σχολιάζει ότι "είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για τους κατόχους ομολόγων να συμφωνήσουν σε ένα roll over του ελληνικού χρέους. Ο οίκος προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στην κλίμακα C εάν υπάρξει ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, με δυσμενείς όρους.
"Εάν η Ελλάδα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, τότε θα τεθούν υπό αναθεώρηση και οι αξιολογήσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας", επισημαίνει ταυτόχρονα η Fitch.
Pimco: "Δεν υπάρχει μέση οδός για την Ελλάδα" - Ναι στην εμπλοκή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση χρέους
Δεν "βλέπει" μέση οδό για την Ελλάδα ο επικεφαλής διαχείρισης κεφαλαίων των γραφείων της Pimco στο Μόναχο, Andrew Bosmoworth, καθώς, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, η εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ακόμα είναι άγνωστο το πόσοι ομολογιούχοι προτίθενται να συμμετάσχουν.
«Είμαι υπέρ της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου, απλώς και μόνο επειδή είναι δίκαιο», δήλωσε ο Bosmoworth.
«Η βασική μας γραμμή είναι πως η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη και πως θα γίνει εντός της νομισματικής ένωσης. 'Εχει γίνει σαφές ότι το εναλλακτικό σενάριο από το άλλο άκρο επίσης κερδίζει έδαφος. Ποιο είναι αυτό; Ότι η Ελλάδα θα αναζητήσει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της εκτός ευρωζώνης. «Δεν υπάρχει μέση οδός», πρόσθεσε ο ίδιος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr