Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Και όπως επισημαίνουν κύκλοι του ενεργειακού χώρου που παρακολουθούν τις εξελίξεις, το ενδιαφέρον, τόσο της ρωσικής όσο και της αζέρικης εταιρείας, εκδηλώθηκε, με την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πακέτο των δικτύων μέσω του ΔΕΣΦΑ, κάτι που σαφέστατα υπονόησε στις δηλώσεις του ο Mεντβέντεφ.
Το ερώτημα βέβαια είναι αν και κατά πόσο μια τέτοια εξέλιξη, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Gazprom που διατηρεί εξαιρετικά υψηλό μερίδιο αγοράς, κατέχοντας το 25% των προμηθειών αερίου της Ευρώπης με φιλοδοξίες για το 30%, θα γινόταν δεκτό από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού.
Τι είπε ο επικεφαλής της Socar
Χθες πάντως, όπως μετέδωσε το Reuters, ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, που διατηρεί παραδοσιακά στενές σχέσεις με την Τουρκία, δήλωσε χαρακτηριστικά «εξετάζουμε τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, συζητούμε για την εξαγορά του μετοχικού ποσοστού που κατέχει το δημόσιο στην εταιρεία». Πρόκειται για δηλώσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, στο περιθώριο του συνεδρίου Caspian Oil and Gas.
ΔΕΠΑ και Socar έχουν τη δική τους προϊστορία. Τον Απρίλιο υπέγραψαν συμφωνία, με την οποία η ΔΕΠΑ παρέκαμψε την τουρκική εταιρεία Botas, από την οποία μέχρι σήμερα αγόραζε το αέριο του Αζερμπαϊτζάν. Αν και οι ποσότητες δεν έχουν διευκρινιστεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ποσότητες της τάξης των 700 εκατ. κυβικών μέτρων ετησίως.
Γιώργος Φιντικάκης