«Στο μενού» του τραπεζιού κεντρική θέση, πέρα από την αναζήτηση του καταλληλότερου διαδόχου του Στρος Καν στο "τιμόνι" ΔΝΤ, κατείχε η ελληνική κρίση χρέους, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.
Πρόθεση του Ομπάμα είναι, κατά πως φαίνεται, να "κάμψει" τους δισταγμούς της Μέρκελ να συνδράμει σε ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Πηγές ήθελαν το Βερολίνο διστακτικό το τελευταίο διάστημα γύρω από την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, θέτοντας σκληρούς όρους για τη συνδρομή τους στη «διάσωση» της χώρας.
Πολλοι σχολίασαν το ασυνήθιστο της κίνησης ενός προσωπικού δείπνου ανάμεσα στον προέδρο των ΗΠΑ με την καγκελάριο της Γερμανίας, που υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδουν οι Αμερικανοί στην έκβαση των εξελίξεων στην ευρωζώνη.
Ευθύς παραλληλισμός μπορεί να γίνει και με την επίσκεψη- αστραπή που είχε κάνει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου εν όψει τότε της Εαρινής Συνόδου Κορυφής, όποτε και συναντήθηκε διαδοχικά με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε αλλά και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο Γκάιντερ είχε εκφράσει τότε τη θέση των ΗΠΑ αλλά και των επενδυτών της Wall Street, πως η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να βοηθήσει τις υπερχρεωμένες οικονομίες της, ειδάλλως το «ντόμινο εξελίξεων» που θα πυροδούσε μία ενδεχόμενη χρεοκοπία, θα περνούσε τον Ατλαντικό, οδηγώντας σε ισχυρούς κλυδωνισμούς το αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα.
Ομπάμα: "Καταστροφικό το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας"
O αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι χθες αυτός και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχαν «εκτεταμένες» συζητήσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, καθώς και ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει «να πάρουν κάποιες αποφάσεις», αναφορικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό. Κατέστησε παράλληλα σαφές ότι η ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας εξαρτάται από την λύση της κρίσης.
«Θεωρούμε ότι θα ήταν καταστροφικό για εμάς να δούμε μία χρεοκοπία στην Ευρώπη, καθώς θα πυροδοτούσε μία σειρά από εξελίξεις» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ συμφώνησε, ανέλαβε τις ευθύνες της απέναντι στο ευρώ και την ευρωζώνη και τόνισε πως το πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί: «Η σταθερότητα της ευρωζώνης είναι καθοριστικός παράγοντας για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας σαν Ευρωπαίοι και θα συνεργαστούμε με το ΔΝΤ για την επίλυση του προβλήματος» είπε χαρακτηριστικά».
Δ.Κ.- Στ.Κ.Χ.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr