Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Οπως επισημαίνεται, οι επενδυτές θεωρούν ότι εάν η Ελλάδα κηρύξει default, τότε αυτό θα πυροδοτήσει ένα ντόμινο εξελίξεων το οποίο θα καταλήξει στην κατάρρευση του ευρώ. Ομως η ΑRP τονίζει ότι αυτή η άποψη είναι εντελώς λάθος.
Προς το παρόν η πολιτική στους διαδρόμους των Βρυξελλών και του Βερολίνου είναι το ότι «κανένας δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ». Κάτι τέτοιο θεωρούν ότι θα προκαλούσε την φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Ομως, όπως σημειώνει η εταιρεία, το bank run έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και την Ιρλανδία.
Ενας άλλος λόγος είναι ο αντίκτυπος που θα έχει το ελληνικό default στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Οπως τονίζει η ΑRP, αν και σίγουρα ένα haircut της τάξης του 60% στα ελληνικά ομόλογα θα επηρέαζε σημαντικά τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες ( με «χτύπημα» 52 και 23 μονάδων βάσης αντίστοιχα στο Tier 1 τους ), δεν θα αποτελούσε ωστόσο απειλή στην βιωσιμότητά τους. Κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε μόνον το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με διαγραφή του 80% περίπου του Tier 1. Ετσι, οποιαδήποτε αναδιάρθρωση στην Ελλάδα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει νέα κεφαλαιακή ένεση προς τις τράπεζες, κοντά στα 30 με 40 δις ευρώ.
Προς το παρόν πάντως η ΕΕ επιμένει πως η λιτότητα είναι η λύση και όλη η έκτακτη χρηματοδότηση έχει «συμφωνηθεί» με αντάλλαγμα την δημοσιονομική σύσφιξη. Ομως το κυνήγι της λιτότητας είναι μία στρατηγική πολύ υψηλού ρίσκου, η οποία θα γυρίσει μπουμερανγκ, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.
Οπως υπογραμμίζεται, η λιτότητα επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη οδηγώντας έτσι σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα. Οπως έχει πει και ο ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Harvard Kenneth Rogoff, oι χώρες κηρύσουν default λόγω κρίσης χρέους, κυρίως γιατί η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης οδηγεί σε περιορισμό των κυβερνητικών εσόδων κι έτσι δεν μπορούν να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις.
Οπως επισημαίνει το report, λότητα μπορεί να χρειάζεται για να ισορροπήσει η κατάσταση, όμως η υπερβολική λιτότητα, όπως αυτή στην οποία προχωρά η Ελλάδα, καταστρέφει τις θέσεις εργασίας και τα φορολογικά έσοδα, σε τέτοιο σημείο που δεν θα υπάρχει πλεόν διέξοδος. Η ΕΕ θα το καταλάβει αυτό και θα αλλάξει ρότα.
Ετσι το τελικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους της και η ακόλουθη έξοδος από το ευρώ. Είτε θα σωθεί ή Ελλάδα, είτε θα σωθεί το ευρώ. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται. Και φυσικά όλοι θέλουν να σώσουν το ευρώ, και βγάζοντας τον αδύναμο κρίκο από την αλυσίδα της Ευρώπης, θα γίνει πιο ισχυρή.