Μέσα σε ένα χρόνο, το μερίδιό της στην αγορά μειώθηκε από το «απόλυτο» 98,1% του πρώτου τριμήνου του 2010, στο 93,4% το φετινό τρίμηνο, έχασε δηλαδή το 4,7%, τάση που δεν μοιάζει να ανακόπτεται. Πούλησε 360 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας λιγότερες απ’ ότι το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, όταν οι τρίτοι προμηθευτές αύξησαν κατά 615 γιγαβτώρες τις δικές τους πωλήσεις.
Τη μεγαλύτερη «αιμορραγία» συνεχίζει να υφίσταται από το εμπορικό της χαρτοφυλάκιο, αφού η μείωση πωλήσεων σε καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες έφτασε στο 17% (16,6% για την ακρίβεια). Κι αυτό χάρη στα ακριβά ακόμη εμπορικά της τιμολόγια, (παρά τη μείωση στην οποία προέβη στις αρχές του χρόνου), πεδίο πάνω στο οποίο οι ανταγωνιστές της προσφέρουν γενναίες εκπτώσεις της τάξης του 15%. Αντίθετα, δείχνει να κρατά ακόμη τη κατάσταση στα χέρια της στον οικιακό τομέα όπου οι απώλειες ήταν σχεδόν μηδενικές (μόλις 0,6%), ενώ λίγο μεγαλύτερες ήταν στον αγροτικό (2,4%) και στους βιομηχανικούς πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης (2,1%).
2012 : Έρχονται αυξήσεις στα οικιακά- μειώσεις στα εμπορικά…
Αλλά σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα παραμένει ανησυχητικό, όπως αναγνωρίζει και στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της Αρθούρος Ζερβός. «Καθώς ο εξορθολογισµός των τιµολογίων δεν έχει ακόµη ολοκληρωθεί προκειµένου να αρθούν τα πλεονεκτήµατα των εναλλακτικών προµηθευτών που βασίζονται σε άνισους όρους, η αύξηση των πωλήσεων του ανταγωνισµού στη λιανική σε επιλεγµένες οµάδες πελατών, συντέλεσε σε µεγάλο βαθµό στη µείωση των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά 9%. Εκτιµούµε ότι µε τις προβλεπόµενες προσαρµογές των τιµολογίων το 2012, θα περιοριστούν περαιτέρω οι στρεβλώσεις στη λιανική, στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός υγιούς ανταγωνισµού», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εννοώντας ο κ. Ζερβός ότι οι όποιες αυξήσεις γίνουν του χρόνου στα οικιακά τιμολόγια, θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε ταυτόχρονη µείωση των εµπορικών της τιµολογίων, µέτωπο στο οποίο δέχεται τον ισχυρότερο ανταγωνισµό.
Σε τρείς δόσεις
Η σταδιακή αναπροσαρμογή των τιµολογίων της ΔΕΗ από το 2011 έως και το 2013 (σε άλλες κατηγορίες αυξήσεις και σε άλλες μειώσεις), προβλέπονται από το Μνηµόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση µε την τρόικα. Πρόκειται συγκεκριµένα για την υποχρέωση «να αναπροσαρµοστούν τα τιµολόγια ώστε να αντανακλούν το πραγµατικό κόστος».Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγµατεύσεών της µε την τρόικα, και προκειµένου οι αυξήσειςαυτές να µη γίνουν µια και έξω, συµφώνησε να γίνουν σταδιακά, σε δόσεις, µε την πρώτη να έχει ήδη τεθεί σε εφαρµογή από τις αρχές του 2011, τη δεύτερη να γίνεται του χρόνου, και την τρίτη το 2013.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr