Αν δεν είναι κάλπη εκλογών, ας είναι κάλπη δημοψιφίσματος προκειμένου να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα. Τη θέση του αυτή επανέλαβε και σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος που πρώτος χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου έθεσε ζήτημα δημοψηφίσματος, αλλά το “ερώτημα” που θα τεθεί στην κοινωνία θα το βρούμε στην πορεία, όπως είπε!
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τα νέα μέτρα, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η εθνική συνεννόηση είναι πάντα η επιδίωξη, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει το ερώτημα που του έγινε από δημοσιογράφους για δημοψήφισμα, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Παρασκηνιακά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνμεται να ευνοεί το δημοψήφισμα, από τη στιγμή που η συναίνεση είναι αδύνατη.
Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η συναίνεση με τα υπόλοιπα κόμματα είναι πάγια επιδίωξή του, ενώ δήλωσε ανοιχτός να συζητήσει κάθε καλή ιδέα, αναπτυξιακή και δίκαιη, όπως τόνισε, η οποία θα προέρχεται από όλα τα κόμματα αλλά και κάθε υπεύθυνο φορέα.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για επίτευξη δύσκολων στόχων μέσα σε ένα χρόνο, η οποία απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί. Δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην ίδια πορεία, για μια αναπτυξιακή προσπάθεια και για μια δίκαιη κοινωνία. Παράλληλα, θα συνεχίσει, όπως τόνισε, τις προσπάθειες για ευρύτερες συναινέσεις.
Νωρίτερα, την άποψη ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το συμπέρασμα που προέκυψε είναι η ύπαρξη ενός ουσιαστικά κοινού τόπου σε πολλές προτάσεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.
Όπως επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου οι εν λόγω προτάσεις χρειάζεται να ενταχθούν στους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα, οι οποίοι "απαντούν" στη μείωση του ελλείμματος, διαφορετικά, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η χώρα θα βρεθεί στο περιθώριο της Ευρώπης.
Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε ότι πιστεύει βαθιά πως σε μία τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία η Ελλάδα έχει ανάγκη από εθνική συνεννόηση, κάτι που επιδιώκει εδώ και καιρό, προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η ανησυχία του είναι μεγάλη και επισήμανε ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι της κοινωνικής συνοχής που απαιτεί αυτή τη στιγμή την εθνική συνεννόηση.
Ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι "τα ασθενή στρώματα της κοινωνίας, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρέπει να ενισχυθούν γιατί ό,τι ήταν να δώσουν το έχουν δώσει. Αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη σας στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα κάνετε".
Από την πλευρά του, ο κ. Πεταλωτής δεν απέκλεισε απόλυτα το ζήτημα, καθώς δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να προσφύγει σε δημοψήφισμα για το θέμα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.
"Είναι πάγια και γνωστή από παλιά η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού για τα δημοψηφίσματα και τελευταία φορά εκφράστηκε και στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν σημαίνει όμως ότι υπάρχει συγκεκριμένη σκέψη και συγκεκριμένος σχεδιασμός για κάποιο δημοψήφισμα", είπε ο Πεταλωτής σε ενημέρωση δημοσιογράφων.
Διεμβολισμός
Παρά τις αλλεπάλληλες αρνήσεις που εισέπραξε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης στο αίτημά του για συναίνεση, ο πρωθυπουργός επέμεινε και χθες ότι με τη Νέα Δημοκρατία - τουλάχιστον - συμφωνεί στις βασικές συνιστώσες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Περιττό να αναφέρει φυσικά κανείς ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ουδόλως συμμερίζεται τη συγκεκριμένη άποψη.
Ειδικότερα, στην ομιλία του χθες στον ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Με τη ΝΔ, για παράδειγμα, συμφωνούμε και ήδη υλοποιούμε μία σειρά από όσα προτείνουν ή και που μπορούμε να τις εξετάσουμε. Μερικά παραδείγματα; Αποκρατικοποιήσεις. Διευκόλυνση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου/ συμψηφισμός (ήδη το έχουμε ξεκινήσει). Περιουσιολόγιο. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Παραθεριστική κατοικία. Επαναπατρισμός κεφαλαίων. Σταδιακή κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων». Ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων. «Fast track» στη δικαιοσύνη. Πρόταση για «εργασιακή εφεδρεία» –έχουμε άλλη άποψη αλλά μπορούμε να το συζητήσουμε. Και επαναλαμβάνω ότι αυτές είναι μόνο μερικά παραδείγματα».
Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου προσέθεσε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές μας ακόμη και την πρόταση της Ν.Δ για την ελάφρυνση των φορολογικών συντελεστών (!).
Και ενώ λοιπόν ο πρωθυπουργός βλέπει συναίνεση, νωρίτερα χθες, κατά τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, είχε εισπράξει ένα απερίφραστο «όχι» από τον κ. Τσίπρα, τον κ. Κουβέλη, την κυρία Παπαρήγα (δεν προσήλθε καν στο Μέγαρο Μαξίμου), ένα «ίσως» από την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Καρατζαφέρη και μία ακόμη άρνηση από τον κ. Σαμαρά. «Με τη συνέχιση αυτής της ολέθριας πολιτικής μου ζητούν να συμφωνήσω;», δήλωσε χθες στην ομιλία του στον ΣΕΒ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε: «Ακούω και το τελευταίο επιχείρημα: Ότι οι δανειστές μας απαιτούν συναίνεση. Η απάντηση είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν εμπόδισε να εφαρμοστεί η λάθος πολιτική την οποία κι εκείνοι εισηγήθηκαν και στην οποία και σήμερα επιμένουν. Ούτε η Νέα Δημοκρατία μπορεί να παραιτηθεί από το ρόλο της Αντιπολίτευσης που το Σύνταγμα και οι Νόμοι του κράτους ορίζουν. Συμφωνούμε με τους στόχους: Να μειωθεί και να εκμηδενιστεί το έλλειμμα. Να ελεγχθεί και να αποκλιμακωθεί το χρέος. Όμως, δεν συμφωνούμε με τη συνταγή που επέλεξαν να το κάνουν αυτό».
Κατόπιν τούτων, εγείρονται δικαίως ερωτηματικά για τους λόγους που ωθούν τον κ. Παπανδρέου να επιμένει ότι υπάρχει συναίνεση, τη στιγμή που είναι βέβαιο ότι όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης – και βέβαια η ΝΔ – θα καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο. Η εύκολη απάντηση είναι φυσικά ότι επιθυμεί να επιμερίσει το πολιτικό κόστος, αφού η ΝΔ δηλώνει αντίθετη στο Πρόγραμμα, αλλά συμφωνεί με τα περισσότερα επιμέρους μέτρα. Η τραβηγμένη ερμηνεία είναι ότι η Τρόικα έχει διαμηνύσει στον κ. Παπανδρέου ότι χωρίς συναίνεση δεν θα δοθεί η επόμενη δόση από τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης, επομένως εκείνος αναγκάζεται να παρουσιάζει μία εικόνα συναίνεσης εκεί που δεν υπάρχει. Και η τρίτη πιθανή εξήγηση είναι ότι ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να διασπάσει την ΝΔ, πιέζοντας τους βουλευτές της που πρόσκεινται στο φιλελεύθερο λεγόμενο στρατόπεδο να υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, με το επιχείρημα ότι αυτό περιλαμβάνει πολλά από τα μέτρα που οι ίδιοι εισηγούνται.
Η απάντηση στα ερωτηματικά που εγείρει η στάση του πρωθυπουργού, θα δοθεί, σε κάθε περίπτωση, σύντομα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr