Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Το χιουμοριστικό tweet που είδαμε χθες, δείχνει να περιγράφει την κατάσταση: «Λαγκάρντ για ΔΝΤ: Το βλεπες, το παιξες;»
Θα ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ συμφέρουσα ως επιλογή για την Ελλάδα; Δύσκολο να απαντήσει κανείς με βεβαιότητα. Τα πρώτα μηνύματα που μας διαβιβάζει πάντως μέχρι στιγμής η "σιδηρά κυρία" της γαλλικής οικονομίας κάθε άλλο παρά θετικά είναι, προμηνύοντας δύσκολες μέρες και τακτικές τύπου "καρότο και μαστίγιο" για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Σε συνέντευξη που έδωσε στην αυστριακή εφημερίδα "Der Standard" το περασμένο Σάββατο η Λαγκαρντ έδωσε τον τόνο: Με αυστηρότητα υπενθύμισε πως «Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία, για αυτό και οφείλει να εργαστεί περισσότερο» ενώ επιφυλάχθηκε να δει την Ελλάδα να «κάνει περισσότερα από όσα έκανε τους τελευταίους δώδεκα μήνες». Σχολιάζοντας μάλιστα τους δείκτες ανεργίας στην Ελλάδα που «σκαρφάλωσαν» στα ύψη ως απότοκο των μέτρων σκληρής λιτότητας, η γαλλίδα έφερε το αντιπαράδειγμα της Ισπανίας, που παρόλο που έχει υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, "εξοικονόμησε πόρους και κατάφερε να ανακάμψει". Η Λαγκάρντ έβγαλε παράλληλα κατηγορηματικά «εκτός τραπεζιού» τις συζητήσεις για βίαιη αναδιάρθρωση με «κούρεμα».
Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε λοιπόν, σε περίπτωση αφενός που οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και αφετέρου η Λαγκάρντ φανεί συνεπής στα μέχρι στιγμής λεγομένα της, είναι επίταση των πιέσεων για την προσπαθεία «μαζέματος» ελλείματος και χρέους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, χρησιμοποιώντας ως "δέλεαρ" την παροχή επιπλέον στήριξης της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ.
Και η Κίνα στηρίζει Λαγκάρντ, λένε οι Γάλλοι
Από την πλευρά της, η Κίνα θα ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Κριστίν Λαγκάρντ, για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, ενισχύει σημαντικά τις πιθανότητες της γαλλίδας υποψηφίου να διαδεχθεί τον Ντομινίκ Στρος-Καν.
"Έχουμε ευρωπαϊκή συναίνεση" δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Φρανσουά Μπαρουέν, στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Κρ.Λαγκάρντ να αναλάβει το θώκο.
"Το ευρώ χρειάζεται την προσοχή μας, χρειάζεται να έχουμε (τη στήριξη) των Ευρωπαίων, οι Κινέζοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ" πρόσθεσε. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο για το εάν το Πεκίνο θα υποστηρίξει τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών.
Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Ζιου Σιαοτσουάν δήλωσε είπε ότι η μελλοντική ηγεσία του ΔΝΤ θα πρέπει να αντανακλά την αυξανόμενη ισχύ των αναδυόμενων οικονομιών, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί ρητά για το εάν θα πρέπει ο επόμενος επικεφαλής του ταμείου να είναι από κάποια αναδυόμενη οικονομία.
Αν και οι Ευρωπαίοι επιθυμούν ο αντικαταστάτης του Στρος-Καν να προέρχεται από την Ευρώπη, οι αναδυόμενες οικονομίες επιθυμούν η διαδοχή να πάψει να είναι ευρωπαϊκή και ο νέος επικεφαλής του ΔΝΤ να προέλθει από τους κόλπους τους. Αν και το Μεξικό πιέζει να διαδεχθεί τον Στρος-Καν ο κεντρικός του τραπεζίτης, Αγκουστίν Κάρστενς, οι αναδυόμενες οικονομίες (για παράδειγμα Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) -που φαίνονταν να επιθυμούν υποψήφιο μη Ευρωπαίο- δεν συγκροτούν «συμπαγές μέτωπο» έναντι των δυτικών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες-μέλη της ΕΕ διαθέτουν πάνω από τις μισές από τις ψήφους του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να κρίνουν ποιος θα αναλάβει τη διεύθυνσή του.
Δ.Κ.