Για τους παραπάνω λόγους και ενώ αντί η ανάκαμψη των «κόκκινων» δανείων να χρονολογείται βραχυπρόθεσμα, ωστόσο εκτιμάται πέρα του 2012, παρουσιάζεται επείγουσα ανάγκη ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος να σημάνει τη λύση και να προχωρήσει σε ένα δεύτερο κύκλο αναδιάρθρωσης δανείων, στον οποίο «ειδικής μεταχείρισης» θα απολαμβάνουν α) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και β) τα δάνεια που ενώ βρίσκονται υπό «καθεστώς» ρύθμισης, ωστόσο δεν αποπληρώνονται, καθώς ορισμένοι δανειολήπτες ούτε υπό ευνοϊκότερους όρους έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις νέες και ηπιότερες απαιτήσεις των τραπεζών.
Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός, δηλαδή ο πρώτος γύρος αναδιάρθρωσης δανείων, αφορούσε μία «σκέψη», η οποία βασιζόταν στην πρόβλεψη ότι αφενός στο τέλος του 2010 τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας θα βρίσκονταν καθοδόν και αφετέρου στην εκτίμηση η νέα χρονιά θα σηματοδοτούσε και το θετικό πρόσημο.
Οι υποθέσεις αυτές αποδείχτηκαν «ουτοπία» και έτσι η ολοένα και βαθύτερη οικονομική κρίση από τη μία και το αδιέξοδο χιλιάδων επιχειρήσεων και ουνοικοκυριών λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων τους από την άλλη... ορίζουν και δεύτερη ευκαιρία. Στην περίπτωση δεύτερης ρύθμισης δανείων, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν κάτι παραπάνω... από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Με «οδηγό» τη νέα πρόβλεψη ότι το 2013 θα δούμε «άσπρη μέρα», οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν όσους δανειολήπτες στριμώχνονται περισσότερο οικονομικά, ορίζουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να μην πληρώσει καθόλου ακόμα και έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ακόμη, δίνεται η ευκαιρία στο δανειολήπτη ακόμη και μέχρι το τέρμα του 2012 να πληρώνει μόνο τόκους και όχι κεφάλαια. Και τέλος, το 2013 ορίζεται ως το έτος αποπληρωμής ολόκληρων των δόσεων και τόκων και κεφαλαίων.
Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως έγκειται αλλού. Επειδή οι οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων «απαντώνται» μόνο στα έτοιμα αυτή την περίοδο, ορισμένοι επιχειρηματίες όχι μόνο δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα ήδη καθυστερημένα δάνεια, αλλά παράλληλα αναγκάζονται να προχωρήσουν και στην αγορά νέου δανείου, ενέργεια για την οποία οι τράπεζες αδυνατούν να δώσουν την έγκρισή τους λόγω «παγωμένης» ρευστότητας.
Πάντως, τραπεζίτες επισημαίνουν ότι μόνο για τη φετινή χρονιά το ποσοστό των δανείων που ρυθμίζονται σχεδόν θα διπλασιαστεί, καθώς από 15%-20%, όπου διαμορφώνεται τώρα, αναμένεται να "αναρριχηθεί" στο 30%, ενώ αναφορικά με τις επισφάλειες οι ίδιοι εκτιμούν ότι κάθε τρίμηνο ο σχετικός δείκτης θα παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 1%, μέχρις ότου στο τέλος του 2011 "κλειδώσει" στο 14,5% έναντι 10,4% το 2010.
Σταυρούλα Μαλαίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr