Η φοροκάρτα θα διατίθεται δωρεάν από όλα τα καταστήματα των συνεργαζομένων τραπεζών (οι πιο έτοιμες να το τρέξουν είναι η Εθνική, η Alpha και η Eurobank), θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των καταναλωτών, ενώ θα τους δίνει και τη δυνατότητα ακύρωσης λανθασμένης συναλλαγής αλλά και επιστροφής ποσού. Παράλληλα η κάρτα, θα δίνει τη δυνατότητα στην εφορία να ελέγχει online τον τζίρο των επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ που οφείλουν να αποδίδουν, για να κάνει εν συνεχεία τις σχετικές διασταυρώσεις.
Το είδος των συναλλαγών που θα μπορεί να πραγματοποιεί κανείς με αυτήν, το πως θα την ενεργοποιεί, καθώς και το πως θα ενημερώνεται για τις αποδείξεις που έχει μαζέψει, περιγράφονται μεταξύ των άλλων σε απόφαση που εξέδωσε χθες ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου. Ειδικά για φέτος για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου θα ληφθούν υπόψη τόσο οι έντυπες αποδείξεις, όσο και οι συναλλαγές που θα καταγραφούν μέσω της φοροκάρτας.
Η τράπεζα δεν θα έχει καμία πληροφορία για τον κάτοχό της…
Καταρχήν, η φοροκάρτα θα είναι ανώνυμη και θα έχει τις διαστάσεις μια συνηθισμένης μαγνητικής πιστωτικής κάρτας. Είτε ο καταναλωτής πληρώνει για την αγορά ενός προϊόντος με μετρητά, είτε με πιστωτική- χρεωστική κάρτα, θα δίνει στον καταστηματάρχη την κάρτα του για να την περάσει από τα μηχανήματα POS, που χρησιμοποιούνται και σήμερα για τις πιστωτικές κάρτες. Έτσι, η συναλλαγή θα καταγράφεται από την τράπεζα, η οποία δεν θα έχει καμία πληροφορία για τον καταναλωτή που έκανε τη συναλλαγή. Το μόνο στοιχείο που θα βλέπει η τράπεζα θα είναι ότι σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία (π.χ. την 1η Ιουλίου 2011), ο χρήστης με αριθμό κάρτας 12 3456 7890 αγόρασε, για παράδειγμα, μια τηλεόραση αξίας 1.000 ευρώ από τη συγκεκριμένη επιχείρηση ηλεκτρονικών ειδών. Στο τέλος κάθε ημέρας, η τράπεζα θα δίνει στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) μια αναλυτική κατάσταση των συναλλαγών που έγιναν με τις φοροκάρτες που εκδόθηκαν μέσω του δικτύου τους (όπου θα αναφέρονται ο κωδικός της κάρτας, ο ΑΦΜ του επιτηδευματία, η ημερομηνία και το ποσό της σδυναλλαγής). Εκείνη με τη σειρά της θα περνά τα ποσά αυτά στον «λογαριασμό αφορολόγητου» καθενός από τους κατόχους τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχει και άμεση εικόνα για τον τζίρο των επιχειρήσεων και άρα για τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσουν. Τα αναλυτικά καταγεγραμμένα στοιχεία θα διαγράφονται εντός ενός μηνός από την τελευταία κεντρική εκκαθάριση του αντίστοιχου οικονομικού έτους. Από την πλευρά του ο κάθε καταναλωτής, θα μπορεί, μέσω της ειδικής εφαρμογής που ετοιμάζει η ΓΓΠΣ να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή, εισάγοντας τους προσωπικούς του κωδικούς, τα ακριβή ποσά που έχει συγκεντρώσει. Δηλαδή θα γνωρίζει κάθε ημέρα το ποσό που έχει συγκεντρώσει στον προσωπικό του «λογαριασμό αφορολόγητου» μέχρι και το βράδυ της προηγουμένης.
Πως θα ενεργοποιείται
Η µπροστινή της όψη θα έχει χρώµα λευκό και θα περιέχει την ονοµασία «Κάρτα Αποδείξεων» µαζί µε το σλόγκαν «δίνω την κάρτα, συλλέγω τα έξοδα» καθώς και τη διαδικτυακή διεύθυνση //link.minfin.gr/karta», στην οποία μπαίνοντας ο κάτοχός της θα μπορεί να την ενεργοποιήσει. Η πίσω όψη θα φέρει µια µαγνητική ταινία, όπως κάθε πιστωτική κάρτα. Το σηµαντικότερο στοιχείο της κάρτας θα είναι ο 10ψήφιος αριθµός της (π.χ. 12 3456 7890), τον οποίο ο καταναλωτής θα πρέπει να στείλει µε SMS για την ενεργοποίησή της. ∆ιότι για να χρησιµοποιηθεί η κάρτα θα πρέπει πρώτα να γίνει η αντιστοίχισή της µε τον Αριθµό Φορολογικού Μητρώου του φορολογουµένου, ώστε το υπουργείο Οικονοµικών να ξέρει σε ποιον κάτοχο αντιστοιχεί για να µπορεί στη συνέχεια να συνδέσει την αξία των αποδείξεων που θα καταγραφούν σε αυτήν µε το αφορολόγητο όριο. Ο κάτοχος της κάρτας µπορεί να αποστείλει SMS στο 54053, γράφοντας τον ΑΦΜ του, εν συνεχεία κενό, και µετά τον 10ψήφιο αριθµό της κάρτας. Στέλνοντας τα στοιχεία αυτά, θα λαμβάνει ενηµερωτικό µήνυµα για την επιτυχία ή µη της αντιστοίχισης και την ενεργοποίηση της κάρτας. Ένας άλλος τρόπος ενεργοποίησης είναι µέσω διαδικτύου και συγκεκριµένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση «http: //link.minfin.gr/karta», που θα αναγράφεται και στην μπροστινή όψη της. Ειδικό help desk θα απαντά σε ερωτήµατα των καταναλωτών στο υπουργείο Οικονοµικών, στο τηλέφωνο 2110007111.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr