Ο κ. Γ. Πεταλωτής, αφού αμφισβήτησε τη μετάφραση της συνέντευξης, υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες στις 11 Δεκεμβρίου 2009 είχε πει πως έχει επαφές με το ΔΝΤ προκειμένου να δοθεί στη χώρα τεχνογνωσία, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου 2010 και πάλι στις Βρυξέλλες είχε δηλώσει πως υπάρχει συνεργασία με το ΔΝΤ για την παροχή βοήθειας σε διοικητικές αλλαγές.
Τι απαντά το ΔΝΤ
Από τη μεριά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απαντώντας στο θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τις “υπόγειες” συνομιλίες του επικεφαλής Ντ. Στρος-Καν με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, αναφέρει ότι «είμαστε πάντα σε επαφή με τα κράτη μέλη μας και δεν είναι ασύνηθες για τον γενικό διευθυντή να μιλά με την ηγεσία μιας χώρας».
Σημειώνει, δε, ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας αυτές οι συνομιλίες αφορούσαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού και τη φοροδιαφυγή», και πως «δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις και καμία συμφωνία για οικονομική βοήθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ πριν από την επίσημη αίτηση που κατέθεσε η Ελλάδα για οικονομική βοήθεια στα τέλη Απριλίου του 2010».
Το Ταμείο υπενθυμίζει ότι «εδώ και έναν χρόνο ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ έχει δηλώσει πως μέχρι να κατατεθεί η αίτηση (της Ελλάδας) δεν είχαμε συζητήσεις οικονομικής φύσεως», και η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι αυτό που συνέβαινε στις επαφές μεταξύ των δυο πλευρών ήταν ότι «στελέχη του Ταμείου πρόσφεραν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα μετά από σχετικό αίτημα της τελευταίας».
Αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης
"Πολιτικό κόλαφο για την αξιοπιστία του πρωθυπουργού" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, τις δηλώσεις Στρος Καν.
Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι επιχείρησε να κρύψει από το λαό τις μεθοδεύσεις του για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα «χωρίς υπεκφυγές».
«Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν» και ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ», μυστικά και υπόγεια, σχεδίαζαν το ακριβώς αντίθετο, εξαπατώντας το λαό. Το ζήτημα, πλέον, δεν είναι η χαμένη αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι τι κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη; Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει», κατέληξε.
"Δεν περιμέναμε τις δηλώσεις του Στρος Καν για να μάθουμε πόσο μεγάλα ψέματα έλεγαν και λένε στο λαό το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Το ΚΚΕ προειδοποιούσε το λαό πριν τις εκλογές για τη θύελλα που θα εξαπέλυαν εναντίον του, είτε βρισκόταν στην κυβέρνηση ο ένας, είτε ο άλλος."
"Οι μάσκες έπεσαν, ο πρωθυπουργός ας υπάρξει ειλικρινής έστω μια φορά" τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης.
"Ο κ. Παπανδρέου προτίμησε αντί για τις δύσκολες αποφάσεις, τις υπόγειες συνεννοήσεις" σχολίασε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννης Οικονόμου.
Το έκανε προκειμένου να αναιρέσει το «λεφτά υπάρχουν», αλλά και όλα όσα έλεγε και έπραττε το κόμμα του τα τελευταία 30 χρόνια.
Αυτές οι συμπεριφορές, που ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός περισσεύει και το πολιτικό θάρρος απουσιάζει εντελώς, εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν και σήμερα το πολιτικό σύστημα και οδηγούν τους Έλληνες στη φτώχεια και την ανεργία.
Αφού το πολιτικό σύστημα επιμένει να μην αλλάζει συμπεριφορά, πρέπει οι πολίτες με την ψήφο τους να το αλλάξουν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr