Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
"Θα ήταν καλύτερο να επιμηκύνουμε περαιτέρω την αποπληρωμή των δανείων των 110 δις ευρώ που μας δάνεισαν οι εταίροι μας και να μειώσουμε περαιτέρω το επιτόκιο", συμπλήρωσε ο υπουργός. "Έτσι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις άλλες λήξεις χρέους".
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει σε ανάπτυξη στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο φέτος και ότι ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης θα είναι θετικός το 2012. Επισήμανε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για τη χώρα να βγει από την κρίση.
"Βρισκόμαστε στη μέση του τούνελ", ανέφερε ο υπουργός. "Πολύ μακριά για να δούμε από που ξεκινήσαμε, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές φορές ξεχνάμε ότι γλιτώσαμε παρά λίγο την χρεωκοπία και πολύ μακριά από την έξοδο για να μπορούμε να δούμε φως".
Στο μεταξύ, εν μέσω μίας κρίσιμης εβδομάδας για την ελληνική οικονομία, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα δημοσιεύματα περί haircut ή αναδιάρθρωσης ή χρεοκοπίας αναφορικά με την Ελλάδα, την ώρα που η Αθήνα υποδέχεται τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο έπειτα από εντατικούς ελέγχους θα αξιολογήσει το πρόγραμμα σταθερότητας.
Με τους τροικανούς να παραμένουν σε ελληνικό έδαφος και να ζητούν την εξειδίκευση των μέτρων του 3ετούς προγράμματος, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες όλες αυτές τις ημέρες είναι ότι τα στελέχη της περίμεναν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις όλο αυτό το διάστημα από την κυβέρνηση, η πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ βρίσκεται στον "αέρα", όταν η αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος στο 10,5% του ΑΕΠ σηματοδοτεί "πακέτο" πρόσθετων μέτρων για φέτος τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ.
Όσο τα ελληνικά spread και CDS συνεχίζουν να κινούνται ανηφορικά, "σκαρφαλώνοντας" σε ιστορικά υψηλά, τόσο οι ξένοι αναλυτές θα εξακολουθούν να δικαιολογούν την άποψη ότι η αναδιάρθρωση ή το haircut στο ελληνικό χρέος είναι αναπόφευκτα, επικαλούμενοι την τρελή κούρσα των ελληνικών ομολόγων.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο οι αγορές θεωρούν τετελεσμένο γεγονός την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δεν πείθονται με τίποτα από τις συνεχείς διαψεύσεις ούτε του ελληνικού Οικονομικού επιτελείου ούτε των Ευρωπαίων ηγετών.
Το δημοσίευμα επικαλούμενο τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank αναφέρει ότι τα ελληνικά CDS "σφυρίζουν" 46% πιθανότητα αναδιάρθρωσης εντός των επόμενων δύο ετών. «Αυτοί που αντιτίθενται σε μια αναδιάρθρωση, έχουν καλά επιχειρήματα», σχολιάζει ο αρθρογράφος Richard Barley. "Τονίζουν πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στο χρέος της Ελλάδας και χρειάζονται επανακεφαλαιοποίηση", πρόσθέτει.
Ο ίδιος εκφράζει την άποψη ότι από ότι φαίνεται η Ελλάδα θα καταφύγει στις αγορές το 2012 αναζητώντας 26,7 δισ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα. Με βάση τις συνθήκες τις αγορές σήμερα, οι επενδυτές δεν θα της τα δώσουν.
Με τη σειρά της, η JP Morgan τονίζει ότι σε περίπτωση ελληνικής αναδιάρθρωσης, η έκθεση των χωρών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα θα ενισχυθεί περαιτέρω στα 141,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013, ενώ το market dept θα είναι στα 203,1 δισ. ευρώ.