Φοροελέγχους με ονοματεπώνυμο που θα έχουν στο στόχαστρό τους φυσικά πρόσωπα που εμφανίζονται πλούσιοι στην κοινωνία αλλά… «φτωχοί» στην εφορία, θα προβλέπει το τριετές σχέδιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα παρουσιασθεί αυτή την εβδομάδα από την κυβέρνηση, πιθανώς και την Πέμπτη.
Τέσσερις υπουργοί, οι Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Μ.Χρυσοχοίδης, Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης και Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής, θα συνυπογράφουν το σχέδιο, δείγμα τόσο ότι δεσμεύονται για την εφαρμογή του, όσο και του βάρους που δίνει η κυβέρνηση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα ότι στο εξής η προσπάθεια αύξησης των δημοσίων εσόδων θα επικεντρωθεί στη σύλληψη της φοροδιαφυγής, ς και δη της «επώνυμης», απαντώντας στην κιτρική που δέχεται μέχρι τώρα ότι τα αποτελέσματα στο μέτωπο αυτό είναι κατώτερα των περιστάσεων, αυτών που απαιτεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Ο εντοπισμός και η επιβολή ποινών στα φυσικά πρόσωπα που φοροδιαφεύγουν είναι το ένα από τα τρία μέτωπα του 3ετούς επιχειρησιακού σχεδίου 2011-2013 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα παρουσιασθεί. Τα άλλα δύο, αφορούν στην καταπολέμηση των φορολογικών εσόδων που χάνονται από το λαθρεμπόριο στα καύσιμα (πάνω από 400 εκ. ευρώ ετησίως) και στα τσιγάρα, καθώς και από την μη απόδοση του ΦΠΑ, όπου διασταυρώσεις εντόπισαν πέρυσι τουλάχιστον 70.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις να τον έχουν παρακρατήσει.
Η παρουσία Καστανίδη…
Το ότι ένας μάλιστα εκ τους υπογράφοντες υπουργούς θα είναι και ο υπ. Δικαιοσύνης δείχνει σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, την προσδοκία τόσο για βελτίωση των ρυθμών διεκπεραίωσης των υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια όσο και για την άμεση εφαρμογή των αυστηρών ποινών του νόμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Το σχέδιο θα είναι τριετές, με σκοπό την είσπραξη μόνο από τη φοροδιαφυγή ποσού 3,5 δις. ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται το λαθρεμπόριο), θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους στους οποίους περιλαμβάνονται ομάδες υψηλού κινδύνου για την φοροδιαφυγή, όπως : καταθέτες εξωτερικού, ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα, 1.700 κατασκευαστές οικοδομών που δεν εμφανίζουν στην εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν, κάτοχοι ακινήτων που δεν δήλωσαν την αξία τους στη δήλωση εισοδήματος και θα κληθούν για συμπληρωματικές δηλώσεις, φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, που αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το 2007, 150.000 φορολογούμενοι που δεν δήλωσαν πέρυσι επιχειρηματική αμοιβή, 150 φυσικά πρόσωπα στα οποία γίνονται έλεγχοι πόθεν έσχες για υποκρυπτόμενα εισοδήματα, κ.α.
Ήδη, η ΓΓΠΣ , καταρτίζει λίστες με ονόματα φορολογούμενων φυσικών προσώπων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, όπου εν συνεχεία, με βάση τα εισόδημά τους και την περιουσιακή τους κατάσταση, θα υποβάλλονται σε έλεγχο πόθεν έσχες.
Λαθρεμπόριο 400 εκ. ευρώ
Στο μέτωπο του λαθρεμπορίου, εκτιμάται ότι χάνονται 400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Ήδη, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών και Π. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (που είναι συναρμόδιο), «έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση του λαθρεμπορίου καυσίµων» και έχουν στοχοποιηθεί οι πρακτικές των λαθρεµπόρων.
Οι διαδοχικές αυξήσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα πετρελαιοειδή και η συνακόλουθη αύξηση των τιµών των καυσίµων έχουν προκαλέσει έξαρση του λαθρεµπορίου την τελευταία διετία. Η τρόικα έχει επισημάνει από καιρό στην κυβέρνηση την ανάγκη αντιμετώπισης των παράνοµων πρακτικών. Σε αυτό το πλαίσιο τα δύο συναρμόδια υπουργεία, έχουν συγκροτήσει ειδικές ομάδες ελέγχου που θα λειτουργούν 24 ώρες, 365 ηµέρες σε περιοχές όπου έχει διαπιστωθεί µεγάλη παραβατικότητα (Προµαχώνας, Εξοχή, Ορµένιο κ.α.), δρομολογούν την χρησιμοποίηση του συστήµατος ELENXIS από τους ελεγκτικούς µηχανισµούς και στον τοµέα των καυσίµων, κλπ.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr