Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στα 26,8 δις. ευρώ «αναρριχήθηκαν» τα δάνεια σε καθυστέρηση το 2010, με το ποσοστό των επισφαλειών να ανέρχεται στο 10,4% έναντι 7,7% το 2009. Η μεγαλύτερη αύξηση των επισφαλειών καταγράφτηκε στα καταναλωτικά δάνεια , φτάνοντας στο 20,5% από 13,4% το 2009, που σημαίνει ότι τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια ξεπέρασαν τα 7,7 δις. ευρώ πέρυσι. Ακολουθούν οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά δάνεια, οι οποίες υπολογίζονται πάνω από 8 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των επισφαλειών στη στεγαστική πίστη έφτασε το 10% από 7,4% το 2009.
Στο «αμήν» έφτασε η κατάσταση των καθυστερημένων τραπεζικών δανείων και στην επιχειρηματική πίστη, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε αυτή την κατηγορία οι επισφάλειες παρουσίασαν μεγαλύτερη επιδείνωση κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η πτωτική αυτή τάση στις αρχές του 2011 έγκειται αφενός στην ολοένα και εντονότερη οικονομική ύφεση και αφετέρου στο ότι πλέον δεν πλήττονται μόνο οι μικρομεσσαίες, αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Πιο αναλυτικά, στην επιχειρηματική πίστη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 10,7 δισ. ευρώ στο σύνολο των 123,1 δισ. ευρώ που είναι τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, καθώς το ποσοστό των επισφαλειών ανήλθε στο τέλος του 2010 στο 8,7% από 6,7% στο τέλος του 2009.
Τι λένε οι εκτιμήσεις
Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις για το 2011, αλλά κυρίως για το 2012 είναι άκρως «δυσοίωνες». Κορυφαίοι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το 2012 θα είναι η απόλυτη χρονιά των επισφαλειών στα τραπεζικά δάνεια, τοποθετώντας έτσι τα δειλά σημάδια βελτίωσης πολύ μακροπρόθεσμα. Στο ίδιο μοτίβο και οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τις οποίες το 2011 η χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αναμένεται να κινηθεί αρνητικά το 2011 και ειδικά στην επιχειρηματική πίστη να επιδεινωθεί περαιτέρω από τον οριακά θετικό ρυθμό που έκλεισε στο τέλος του 2010, επικαλούμενη τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα οδηγήσει σε σταδιακό περιορισμό του μεγέθους του ενεργητικού των τραπεζών, ενδεχομένως μέσω της μείωσης χορηγούμενων δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα.