Υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα για το μηχανισμό αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους. Με την ανάμειξη πληθώρας τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και κατόχων ομολόγων, υπάρχει δυσκολία συντονισμού των ενέργειών τους. Παράλληλα, η ύπαρξη ποικιλίας παράγωγων προϊόντων καθώς και άλλων επενδυτικών προϊόντων δυσχεραίνει το συντονισμό αυτόν και καθιστά τη συμφωνία για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους πολύ δύσκολη. Άλλωστε, ο Γ. Προβόπουλος, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ότι η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ από την άλλη πλευρά θα διέκοπτε την πρόσβαση της χώρας στις χρηματαγορές.
Ωστόσο, μεταξύ των αναλυτών επικρατεί η πεποίθηση είναι ότι είναι αδύνατον να συνεχίσουμε δίχως να ξεκινήσουμε από μία νέα αφετηρία σε ό,τι αφορά το χρέος. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρισκόμαστε για τις επόμενες δεκαετίες σε μία διαρκή πάλη για να ξεπληρώσουμε τόκους, εκμηδενίζοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης. Είναι μία εξέλιξη που θα προκαλέσει μοιραία την έντονη κοινωνική αντίδραση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία και στην οριστική απώλεια των χρημάτων των δανειστών.
Προς το παρόν μια αναχρηματοδότηση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές από το 2013 και πέρα μοιάζει σχεδόν αδύνατη. Ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και χωρίς καν αναδιάρθρωση η Ελλάδα θα βρεθεί το 2014 μπροστά στο υψηλότερο χρέος της. Η ετήσια αποπληρωμή τόκων θα αγγίξει τα 360 δις ευρώ, ενώ το δημοσιονομικό χρέος θα φθάσει το 150% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία δεν θα καταρρεύσει μέχρι τότε υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος της EE, Olli Rehn, ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ότι "είναι πιθανή η αναποσαρμογή του προγράμματος της Ελλάδας, γεγονός που θα εξαρτηθεί από την αναθεώρηση των στοιχείων για τη βιωσιμότητα του χρέους.", απορρίπτοντας και ο ίδιος τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, σχολιάζει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr