Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη συνεχιζόμενη αδυναμία του τραπεζικού τομέα, καθώς και τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα του χρέους και της ανταγωνιστικότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλια.
"Στην περίπτωση των τριών αυτών χωρών, το πρόβλημα είναι περισσότερο δομικό ... Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες αυτές έχουν να λύσουν τα τραπεζικά προβλήματά τους, τα οποία είναι σοβαρά."
Ενώ η πλειονότητα των τραπεζών στην Ευρώπη είναι ισχυρή, μια σειρά από τράπεζες παραμένουν με ελλιπή κεφάλαια. Οι χώρες αυτές πρέπει να λύσουν το θέμα της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους, χωρίς την οποία δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν οικονομική ανάκαμψη και βιώσιμη λύση για τα χρέη τους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε μια πανευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης διαφάνειας εκ μέρους των εθνικών κυβερνήσεων στην ιδέα της ύπαρξης ισχυρών τραπεζών, οι οποίες θα αναλάβουν πιο αδύναμες τράπεζες.
Τα προγράμματα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία βρίσκονται σήμερα σε μια κρίσιμη συγκυρία, δήλωσε ο κ. Borges. "Υπάρχει μεγάλη αποφασιστικότητα για να κάνουν τα πράγματα να συμβούν, αλλά είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο του κύκλου, υπό την έννοια ότι το σύνολο του κόστους της προσαρμογής είναι αυτό που σηκώνουν τώρα αυτές τις οικονομίες και θα πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες ακόμη πριν επιστρέψουν στην οικονομική ανάπτυξη και να αρχίσουν να βλέπουν το φως στην άκρη του τούνελ. Έτσι, δεν είναι τώρα η στιγμή να παραιτηθούν ή να μειώσουν την αποφασιστικότητα τους. "
Απηχώντας σχόλια του Ντομινίκ Στρος Καν, ο Borges απέκλεισε την αναδιάρθρωση του χρέους ως εναλλακτική λύση για την Ελλάδα. "Το πρόγραμμα ορίζει ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές και θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο." Όμως, πρόσθεσε ότι είναι τώρα γενικά παραδεκτό πως η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά στο πλαίσιο του προγράμματος.
Ο Borges σημείωσε επίσης ότι η κυρίαρχη κρίση του χρέους έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί στις τρεις μικρότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της προόδου που σημειώθηκε από την Ισπανία κατά το προηγούμενο έτος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα δημονιομικά της και στον τραπεζικό της τομέα.
Οι ανησυχίες παραμένουν για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τις τρεις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ που έχουν ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr