Προβληματισμούς κι αιχμές κατά υπουργών και ανησυχία για την οικονομική κατάσταση εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στις παρεμβάσεις τους μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν είχαν λείψει οι αναφορές στην ανάγκη δομικού ανασχηματισμού ή και πρόωρες εκλογές.
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο της επιμήκυνσης, χωρίς «κούρεμα», ενώ αντίθετα ο Έκτωρ Νασιώκας ζήτησε άμεση αναδιάρθωση του χρέους.
Προβληματισμό για το πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη που προβλέπει ο οδικός χάρτης εξέφρασε ο Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ξεφύγει από τη «μεταρρυθμιστική κόπωση».
Δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης ζήτησε ο Παναγιώτης Κουρουπλής, ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης εξέφρασε προβληματισμό για το κατά πόσο έχει εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών.
Ο τελευταίος που τοποθετήθηκε ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι κανένας δεν είναι αλάθητος ούτε και αναντικατάστατος, για να προσθέσει ότι τιμά όσους έχουν αναλάβει τους τομείς του κράτους και της οικονομίας, όπου όμως, όπως συμπλήρωσε, έχουν σημειωθεί και τα μεγαλύτερα λάθη. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και για τα έσοδα.
Το «όχι» της αντιπολίτευσης και τα σενάρια πρόωρων εκλογών
Την αντίθεσή τους με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εκφράζουν τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον ο Γιώργος Παπανδρέου ζητήσει στη Βουλή την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, πολύ δύσκολα θα βρει συναίνεση, κάτι που κάνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό.
Ξεκάθαρο «όχι» έρχεται από τον Αντώνη Σαμαρά σε περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου ζητήσει να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων από τη Βουλή τα νέα μέτρα. Ο κ. Σαμαράς δηλώνει διατεθειμένος να σηκώσει το γάντι, σε περίπτωση που η άρνηση του να συναινέσει οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
«Σε εκβιασμό των 180 δεν πρόκειται να υποκύψουμε» λέει ο πρόεδρος της ΝΔ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως συνταγματικά δεν έχει τέτοιο δικαίωμα, αλλά σημειώνει ότι «πέρα από αυτό, αν η κυβέρνηση σκεφτεί να εκβιάσει τη Νέα Δημοκρατία, θα καταλάβει ότι η παράταξή μας δεν εκβιάζεται».
Παράλληλα, απέρριψε τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και τέτοιες καταστροφολογίες της κάνουν κακό.
Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θεωρεί δρομολογημένη κι αναπόφευκτη την πτώχευση της χώρας, η οποία σε συνέντευξή της τονίζει πως «αυτοί που ισχυρίζονται πως υπάρχει φιλολαϊκή αναδιάρθρωση του χρέους, κοροϊδεύουν».
Για τον λαό η χρεοκοπία είναι ανεξέλεγκτη και τη ζούμε ήδη με την απότομη, βίαιη υποτίμηση της εργατικής δύναμης, με τα βάρβαρα μέτρα στους μισθούς, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στη φορολογία, στην παιδεία και την υγεία. Με τα ακόμα χειρότερα, που φέρνουν», σημειώνει η κ. Παπαρήγα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News, καλώντας τον λαό «να αντεπιτεθεί».
Σκληρή κριτική στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα άσκησε και ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος δήλωσε: «Μιλάμε για πνίξιμο των πάντων: 23 δισ. που φεύγουν από την αγορά, την τσέπη των εργαζομένων. Μειώνονται οι κοινωνικές παροχές και γινόμαστε το πιο ανάλγητο κράτος στην ΕΕ.
Όταν όλα τα λεφτά πάνε στο κράτος, οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την αγορά, δεν προχωρούν ούτε τα δημόσια έργα. Κι όταν οι τράπεζες έχουν φυγή κεφαλαίων 40 δισ. και 12,5% μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν χρηματοδοτείται η αγορά, κλείνουν οι στρόφιγγες. Δεν έχετε τη δύναμη να πιέσετε τις τράπεζες ούτε για συγχωνεύσεις. Ξέρετε σε ποια κατάσταση έχουν περιέλθει οι κατασκευαστικές; Είναι λάθος όλη η πολιτική σας. Πνίγετε τα πάντα» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης. Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο κ. Τσίπρας , λέγοντας ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, το Μνημόνιο έχει καταρρεύσει. Κάλεσε την κυβέρνηση «να βάλει επιτέλους όρια» και εκτίμησε πως «θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους».
«Το Μνημόνιο κατέρρευσε, μαγειρεύεται λοιπόν νέο μνημόνιο» σημειώνει.
Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε ένα ευχολόγιο αντί ενός συγκεκριμένου σχεδίου για τη διάσωση της οικονομίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία. «Προσπαθεί να αγοράσει χρόνο για να αποφύγει τη σύγκρουση με τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ. Έτσι όμως, σπαταλάει τις θυσίες των Ελλήνων και μας οδηγεί στο να πληρώσουμε σύντομα πολύ πιο μεγάλο τίμημα» τονίζεται στην ανακοίνωσή.
«Ο οδικός χάρτης οδηγεί σε γκρεμό, χωρίς την άμεση εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, χωρίς την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας» δήλωσε ο πρόεδρος τη Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr