"Καλύπτονται με παρεμβάσεις ύψους 3 δις ευρώ οι κίνδυνοι και οι αποκλίσεις, ώστε να παραμείνουμε εντός των στόχων που έχουμε θέσει", ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στην παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου 2012-2015.
Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις αυτές αναμένονταν ως το κρισιμότερο κριτήριο για το αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε γενναίες περικοπές των δαπανών προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος μεσοπρόθεσμα. Οι αγορές ανέμεναν ότι θα ανακοινωθεί μεγάλη περικοπή δαπανών στα υπουργεία, σχέδιο χρηματοδότησης της οικονομικής ανάπτυξης και μάλιστα ότι όλα αυτά θα είναι πολύ συγκεκριμένα με αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Αντ' αυτών, ανακοινώθηκε η αναβολή των ανακοινώσεων, πυροδοτώντας έτσι μια νέα περίοδο αγωνίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το πρόγραμμα εξόδου απο την κρίση. Της ανακοίνωσης για την αναβολή των μέτρων είχε προηγηθεί μακροχρόνια «κόντρα» μεταξύ κορυφαίων υπουργών και του υπουργού Οικονομικών, αλλά και αντδράσεις απο την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Απ΄ότι φαίνεται ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να πείσει τους δαιφωνούντες υπουργούς του να συμφωνήσουν στο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απόφαση.
Γ. Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο πρωθυπουργός έδωσε τα βασικά χαρακτηριστικά του "οδικού χάρη" της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος, όπως επεσήμανε, στοχεύει στο δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, στο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και στην προσπάθεια να καταστεί το Δημόσιο στην υπηρεσία του πολίτη, ενώ παράλληλα ο ίδιος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στο επίκεντρο των στόχων είναι η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
Δίχως να αναφερθεί στις αλλαγές που προωθούνται, στο πλαίσιο των νέων μέτρων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι κοινωνικές παροχές θα ενωθούν κάτω από έναν φορέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινηθούν σε οποιοδήποτε υπουργείο. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για κοινωνική εργασία, ενώ υπογράμμισε πως βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
Αναφερόμενος στις δαπάνες, είπε ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2003, ήτοι να μειωθούν στο 44% του ΑΕΠ. Οσο για τα έσοδα, όπως τόνισε, θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2000. «Σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δίνουμε μάχη, σεβόμαστε κάθε άποψη, κατανοούμε τα προβλήματα». Ομως, «ακόμη κι αν μ' ένα μαγικό ραβδί το χρέος μηδενιζόταν, θα ήταν θέμα μόλις ελάχιστων ετών να διογκωθεί, εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου για να τονίσει στη συνέχεια πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στα απαιτούμενα μέτρα με όποιο κόστος.
Παράλληλα, έκανε έναν απολογισμό στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τόσο για την ώθηση της ανάπτυξης όσο και για την μείωση των δαπανών του κράτους.
Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός πως για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση πολυετών προϋπολογισμών.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, απαιτούνται μεγάλες αλλαγές στη χώρα. «Αλλάζει πλέον ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της χώρας, «σπάει» η γραφειοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
“Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ο άλλος δρόμος που άλλοι προτείνουν είναι ο δρόμος της απομόνωσης, της πτώχευσης. Αλλάζουμε την Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζουμε το όποιο κόστος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr