Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει «παράθυρο» για δικαίωση χιλιάδων συμβασιούχων που έχουν προσληφθεί ακόμα και μετά το 2001, σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων νομικών του εργατικού δικαίου.
Σύμφωνα με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, στο Δημόσιο υπηρετούν 63.770 συμβασιούχοι, εκ των οποίων οι 44.811 ορισμένου χρόνου, 14.345 είναι συμβασιούχοι έργου και 4.614 ωρομίσθιοι, ενώ το 2009 υπολογίζονταν σε 90.000, αριθμός που μειώθηκε μετά τις περικοπές δαπανών. Για φέτος, υπολογίζονταν ότι ο αριθμός των συμβασιούχων θα μειωνόταν περεταίρω κατά 20.000 περίπου.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως ανέφεραν και πηγές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λόγω της σύγχυσης που δημιουργεί η απόφαση, δεν αποκλείεται να επανακριθεί η υπόθεση από άλλη ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Η ενδεχόμενη επαναπρόσληψη των εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων μετά το 2001, θα είναι ένα δυσβάσταχτο φορτίο για τον προϋπολογισμό. Αυτό όπως έλεγε γνωστός εργατολόγος «μπορεί να τινάξει το μνημόνιο στον αέρα».
Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί και ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορούσε υπόθεση πληρωμής συμβασιούχων στο Δήμο Κορωπίου η οποία σύμφωνα με νομικούς άνοιγε τον δρόμο για τις μετατροπές συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αφού για πρώτη φορά ελάμβάνε υπόψη του τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων για τις περιπτώσεις των συμβασιούχων που έμεναν έξω από το Προεδρικό Διάταγμα του 2006.
Πεταλωτής: "Αυτονόητο ότι πρέπει να συμορφωθούμε με τις δικαστικές αποφάσεις"
Με σοβαρότητα θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη απόφαση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι αναγκαίο να μην προβαίνουμε σε γενικεύσεις, οι οποίες δημιουργούν λαθεμένες εντυπώσεις σε όσους έχουν έννομο συμφέρον. Υπογράμμισε, πάντως, ότι το κράτος θα σεβεστεί τις δικαστικές αποφάσεις.
«Πρώτα απ' όλα, το κράτος έχει συγκεκριμένες λειτουργίες και είναι αυτονόητο πως πρέπει να συμμορφούμεθα με τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι δεδομένο », τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Παπασπύρου, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση υποχρεώνει την κυβέρνηση να δικαιώσει τους συμβασιούχους
« Η σημερινή εξέλιξη στον Άρειο Πάγο δημιουργεί μια νέα φάση που δεν επιτρέπει σε κανέναν και πρώτα απ' όλα στην Κυβέρνηση να μην αναζητήσει άμεση πολιτική λύση για την δικαίωση του αγώνα χιλιάδων νέων ανθρώπων που για χρόνια είχαν εμπλακεί σε περιπέτεια και ομηρία»
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ μιλάει για ιστορική απόφαση του Ανώντατου Δικαστηρίου της χώρας:
«Με μια ιστορική απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, προχώρησε σε ανατροπή της μεθοδευμένης ανατροπής του κ. Σανιδά και αποκατάστησε το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δικαιώνοντας τους συμβασιούχους και αφήνοντας στον μικρόκοσμο τους όλους αυτούς που τους χρησιμοποιούσαν ως πολιτικούς ομήρους. Η κυβέρνηση οφείλει να εκτελέσει την απόφαση του Δικαστηρίου και να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες»
«Συμβασιούχοι προσοχή στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα! Η απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνει μόνο ελάχιστους εργαζόμενους και αυτούς πριν το 2001.Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία είναι πρώτα απ' όλα ταξικό πολιτικό ζήτημα και όχι νομικό», δήλωσε το ΚΚΕ.
Για νίκη των εργαζομένων και της κοινωνίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Η δικαίωση του συμβασιούχων από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, αποτελεί μια μεγάλη νίκη των εργαζομένων και της κοινωνίας. Η απόφαση είναι κόλαφος για το μνημόνιο. Οι συμβασιούχοι δικαιώνονται. Η σύμβαση της κυβέρνησης, όμως, που καταργεί τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του λαού, έληξε οριστικά», τόνισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr