Το περιβόητο "Γενικό Εμπορικό Μητρώο" (ΓΕΜΗ), που εκκρεμεί από το 2005, και το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της λεγόμενης "Υπηρεσίας Μιας Στάσης", ξεκινά από σήμερα, γεγονός που, σύμφωνα τουλάχιστον με το υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, σημαίνει ότι στο εξής η ίδρυση, για παράδειγμα μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), θα γίνεται ως εξής:
-
Σε ένα μόνο σημείο αντί για 8
-
Με μία και μοναδική διαδικασία αντί για 11 που χρειάζονται σήμερα για ΑΕ και ΕΠΕ
-
Σε μια μόνο ημέρα (ή το πολύ την επόμενη εργάσιμη) αντί για μέχρι 38
-
Με χαμηλότερο κατά 33% κόστος για τον επιχειρηματία απ' ότι πριν. Π.χ. για τη σύσταση μιας ΕΠΕ με κεφάλαιο 4.500 ευρώ, σήμερα το κόστος στο ΕΒΕΑ είναι 786 ευρώ, και στο εξής "πέφτει" στα 551 ευρώ.
Η μεγάλη αλλαγή που φέρνει η "Υπηρεσία μιας Στάσης" είναι ότι όλη την "άχαρη" δουλειά (όπως αιτήσεις, παράβολα, πιστοποιητικά που απιτούνται για την ίδρυση μιας επιχείρησης), αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν για λογαριασμό του επιχειρηματία, 59 καταστήματα εμπορικών επιμελητηρίων, 3.200 συμβολαιογραφικά γραφεία και 52 επιλεγμένα ΚΕΠ, πανελλαδικά. Σε αρχικό στάδιο, η νέα υπηρεσία θα αφορά μόνο ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, που θα απευθύνονται σε συμβολαιογράφους, και ομόρρυθμες- ετερόρρυθμες εταιρείες που θα απευθύνονται στα ΚΕΠ. Μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών μιας στάσης με το ΓΕΜΗ, όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν για πρώτη φορά ένα μοναδικό αριθμό μητρώου - τον αριθμό ΓΕΜΗ- που θα είναι στην ουσία η ταυτότητά τους και θα τις ακολουθεί για όλο τον κύκλο της ζωής τους. Ταυτόχρονα, εκκαθαρίζεται με τον τρόπο αυτό το κάθε μητρώο επιμελητηρίου, από τα ανενεργά μέλη. Το υπ. Περιφ. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας εξέδωσε χθες ένα χρηστικό οδηγό με ερωταπαντήσεις για το νέο θεσμό, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι οι εξής:
Τι είναι το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ); Είναι μια μεγάλη βάση δεδομένων με τα στοιχεία και την εξέλιξη κάθε μορφής εμπορικής οντότητας. Ενοποιεί και ψηφιοποιεί όλα τα επί μέρους χειρόγραφα μητρώα και δίνει την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου στην ταυτότητα οποιουδήποτε επιτηδευματία.
Ποιές βεβαιώσεις και έγγραφα μπορώ να πάρω μέσω της "Υπηρεσίας Μιας Στάσης";
Ταυτοποίηση των φυσικών και νομικών προσώπων μέσω ΑΦΜ με TAXIS, ασφαλιστική ενημερότητα από ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, λήψη Α.Φ.Μ. για ημεδαπά νομικά και φυσικά πρόσωπα (η λήψη Α.Φ.Μ. για αλλοδαπά νομικά πρόσωπα θα εκτελείται μέσω φάξ), υποβολή δήλωσης φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, φορολογική ενημερότητα, εγγραφή στο ΓΕΜΗ, προέλεγχος επωνυμίας, αποστολή ανακοινώσεων προς το εθνικό τυπογραφείο (με e-mail στην αρχή και web service στη συνέχεια), και τέλος εγγραφή στο οικείο επιμελητήριο.
Πως πραγματοποιείται η πληρωμή των παραβόλων για τη σύσταση μιας επιχείρησης;
Η "Υπηρεσία μιας Στάσης" παρέχει όλους τους δυνατούς τρόπους πληρωμής και διεκπεραιώνει αυτόματα και ηλεκτρονικά την απόδοση των χρημάτων στους δικαιούχους φορείς. Ο πολίτης μπορεί να πληρώσει με μετρητά, με επιταγή, με πιστωτική κάρτα, ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ΓΕΜΗ (στην Τράπεζα Πειραιώς, είτε μέσω e-banking και phone-banking,). Από τον επόμενο μήνα, η πληρωμή θα μπορεί να γίνει διατραπεζικά σε όλες τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ποια βήματα χρειάζονταν σήμερα για τη σύσταση, για παράδειγμα, μιας Ο.Ε.;
Συνολικά 9, ξεκινώντας από την προέγκριση της επωνυμίας της στο οικείο επιμελητήριο και εν συνεχεία απαιτούνταν: θεώρηση καταστατικού στο επιμελητήριο, πληρωμή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου στη ΔΟΥ, πληρωμή παράβολων στο Ταμείο Νομικών και στο Ταμείο Πρόνοιας, αίτηση δημοσίευσης καταστατικού στο Πρωτοδικείο, ασφάλιση εταίρων στον ΟΑΕΕ, λήψη ΑΦΜ και έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ, και τέλος εγγραφή της στο επιμελητήριο. Τα παραπάνω υποκαθίστανται από μία και μοναδική διαδικασία που διαρκεί περίπου μία ώρα.
Ποιές κατηγορίες επιχειρήσεων εξαιρούνται από τις "Υπηρεσίες μιας Στάσης"; Καταρχήν, όσες προέρχονται από μετασχηματισμό (π.χ. που προχωρούν σε αλλαγή νομικής μορφής, από ΕΠΕ σε ΑΕ), όσες συστήνονται για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων και απαιτούν ειδικό καθεστώς έγκρισης (π.χ. υπουργική απόφαση κοκ.), οι αλλοδαπές που επιθυμούν να προχωρήσουν σε απλή εγκατάσταση στη χώρα μας, χωρίς την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας, και οι ατομικές καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν συνιστούν εταιρείες.
Είμαι επιχειρηματίας και θέλω να βρω πληροφορίες για τις "Υπηρεσίες μιας Στάσης" και το ΓΕΜΗ. Που να απευθυνθώ;
Προετοιμάζεται ειδική διεύθυνση στο διαδίκτυο, όπου θα μπορεί να βρει κανείς κάθε πληροφορία απαραίτητη για τη σύσταση των εταιριών και τη δημόσια χρήση του ΓΕΜΗ, το Γενικό Ευρετήριο Επωνυμιών και η Μερίδα της επιχείρησης, τα στοιχεία των εταιριών που υπόκεινται εκ του νόμου σε δημοσιότητα, πληροφορίες σχετικά με τις "Υπηρεσίες μίας Στάσης", όπως στοιχεία επικοινωνίας, απαραίτητα δικαιολογητικά και προϋποθέσεις, κανονισμοί, εγκύκλιοι και αποφάσεις. Θα τηρείται επιπλέον λογισμικό του οποίου η χρήση θα είναι δωρεάν για το κοινό, μέσω του οποίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υπολογίζουν το ακριβές κόστος σύστασης εταιρίας ανάλογα με τον τύπο και το κεφάλαιο αυτής.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα-στόχοι;
Τα επόμενα βήματα αφορούν στη σταδιακή διεκπεραίωση από τη νέα υπηρεσία, και των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων (ο σχετικός νόμος του ΥΠΑΑΝ κατατίθεται στη Βουλή εντός Απριλίου), στην ένταξη και των ατομικών επιχειρήσεων, στην επέκταση της υπηρεσίας σε όλα τα ΚΕΠ, στη μεταφορά στοιχείων όλων των εμπορικών μητρώων που σήμερα δεν διαθέτουν υποδομή πληροφοριακών συστημάτων (π.χ. Πρωτοδικεία), στη πλήρη αυτοματοποίηση του συστήματος και εισαγωγή νέων διαδικασιών (πχ. τροποποιήσεις καταστατικών) στις υπηρεσίες ΓΕΜΗ και στον εμπλουτισμό του portal με νέες εφαρμογές.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr