«Ο κίνδυνος να επηρεάσει μία χώρα που είναι σε κρίση μία άλλη χώρα είναι αρκετά μικρότερος σε σύγκριση με ότι ήταν πριν από έξι μήνες. Η προσοχή έχει επικεντρωθεί σε τρεις μικρές χώρες, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ισπανία δεν ανήκει πλέον σε αυτή τη λίστα», τονίζει. Αναφερόμενος στην Ιρλανδία, είπε πως υποθέτει ότι οι τράπεζες δεν θα χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια των 35 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δεσμευθεί στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά («δεν μπορεί να φανταστεί») πως ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM), που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013, δεν πρόκειται να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, καθώς απαιτείται η ομοφωνία των 17 χωρών της Ευρωζώνης.
Επιπλέο, ο ίδιος εξέφρασε την ετοιμότητα του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, EFSF, να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Πορτογαλία.
“Το ταμείο διαθέτει επαρκείς πόρους για να βοηθήσει εφόσον του ζητηθεί από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας", τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει το πότε η χώρα θα χρειαστεί το “πακέτο” διάσωσης, καθώς η κυβέρνησή της είναι μεταβατική. Την ίδια στιγμή ο Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι είναι "δύσκολο να φανταστεί" ότι θα δοθεί στο μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) η δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά καθώς θα χρειαστεί ομοφωνία από τα κράτη της ζώνης του ευρώ.
Όσον αφορά τις ιρλανδικές τράπεζες σημείωσε ότι δεν περιμένει να χρειαστούν περαιτέρω οικονομική στήριξη εκτός από τα 35 δισ. ευρώ που έχουν ήδη προβλεφθεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr