Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bllomberg, σύμφωνα με το οποίο στη μελέτη του ΔΝΤ τονίζεται ότι η επίδραση των υποβαθμίσεων και από τους τρεις οίκους, S&P, Moodys και Fitch έχει “συστημικό” χαρακτήρα, καθώς επηρεάζονται άμεσα και έντονα και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωπαικής περιοχής, πόσο μάλλον εκείνες που βρίσκονται υπό την ίδια δυσχερή οικονομική κατάσταση. Όπως επισημαίνεται, παρόλο που οι υποβαθμίσεις αφορούν μόνο δύο από τα κράτη – μέλη της περιφέρειας, ωστόσο αυτό δεν παύει να έχει σοβαρότατο αντίκτυπο και στην υπόλοιπη περιοχή.
Η κρίση χρέους της Ευρώπης «έχει υπάρξει το θέατρο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, διεύρυνσης των spreads ομολόγων και CDS και πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές», αναφέρουν στην μελέτη τους οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ Rabah Arezki και Amadou S.R. Sy, ενώ παράλληλα απευθύνουν έκκληση προς τους πολιτικούς να ξεκινήσουν τις σχετικές προετοιμασίες αντιμετώπισης του “παιχνιδιού” των κερδοσκόπων, το οποίο θα “κατακεραυνώσει” εξίσου τον τραπεζικό, ασφαλιστικό και μη-χρηματοοικονομικό τομέα.
Σημειώνεται, ότι τα “χαστούκια” της S&P έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τα αντίστοιχα των Moodys και Fitch, όπως αναφέρεται στη μελέτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr