Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η Alpha κατέστησε σαφές ότι η ιστορία τελείωσε, πάγωσε και «κακώς» αναθερμαίνεται με σενάρια, ενώ η Εθνική, μία ημέρα μετά, απλώς επέμεινε στο να χαρακτηρίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει αξία και οφέλη, αφήνοντας ίσως ανοιχτή μια πόρτα διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με κάποιους άτυπους σχολιασμούς χρηματιστηριακών παραγόντων.
Εν προκειμένω, υπενθυμίζεται ότι τα διοικητικά στελέχη της Alpha Bank (Σπ. Φιλάρετος, Β. Ψάλτης), που επισήμως έχουν κάνει σχόλια μόνο στους «Financial Times», απάντησαν σε ερωτήσεις εκπροσώπων θεσμικών οίκων για το θέμα, ως εξής:
«Εμείς είμαστε αυτοί που δεν συμφωνήσαμε με την Εθνική. Η ιστορία όμως έχει τελειώσει. Αλλά είναι άδικο έναν μήνα μετά να επιμένει η φημολογία». Τα στελέχη της Τράπεζας διευκρινίζουν, πάντως, ότι δεν έχουν μεσολαβήσει άλλες συζητήσεις από τότε που κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με την Εθνική, στις οποίες συμμετείχαν, χωρίς ποτέ να έχουν συμφωνήσει - όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα - στη σχέση ανταλλαγής. Εξ ου και φαίνεται πως υπήρξε προσπάθεια αντιπρότασης, η οποία δεν βρήκε αντίκρισμα.
«Δεν απορρίπτουμε γενικά τη λογική των συγχωνεύσεων. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η οποιαδήποτε συγχώνευση έχει ρίσκο και αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο θέμα», είπαν χαρακτηριστικά τα ανώτατα στελέχη της Alpha Bank στους θεσμικούς που τους ρώτησαν, χωρίς έτσι να αποκλείουν τη σύναψη συμφωνίας με κάποια άλλη τράπεζα. Αλλωστε, η Alpha δεν δείχνει να βιάζεται. Αυτό δείχνει και η απόφασή της να στηριχθεί προς το παρόν στα διαθέσιμα κεφάλαιά της και να μην προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως κατέστησε σαφές αυτή την εβδομάδα το επιτελείο της. «Με τον δείκτη core Tier 1 στο 9% και άλλα ισχυρά μαξιλάρια θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο» τονίζει ο chief financial officer της Τράπεζας κ. Β. Ψάλτης που προβλέπει κορύφωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάποια στιγμή στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
Παράλληλα, η Alpha έχει ξεκινήσει συζήτηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να προσδιορισθούν οι τρόποι σταδιακής επιστροφής της ρευστότητας προς την ΕΚΤ. Τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου θα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα ως προς τους τρόπους αποπληρωμής, ένας εκ των οποίων είναι η συρρίκνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων. Ηδη, το 2010, η Τράπεζα πέτυχε τη στοχευμένη μείωση της μόχλευσης του ισολογισμού, μέσω μείωσης του δανειακού της χαρτοφυλακίου κατά 1,5 δισ. ευρώ, σε 51,5 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις της σε ελληνικά ομόλογα ανήλθαν σε 3,7 δισ. ευρώ.
Με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παραμένει σχεδόν αμετάβλητη από τον Ιούνιο του 2010 στα 14,2 δισ. ευρώ, η Τράπεζα διαθέτει, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, ικανοποιητική ρευστότητα, δεδομένης μάλιστα της περιορισμένης ανάγκης αναχρηματοδότησης των ομολογιακών της εκδόσεων κατά μόλις 0,9 δισ. ευρώ για το 2011. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 13,5% και οι δείκτες κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως (Tier I) και κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκαν σε 11,8% και 9% αντίστοιχα.
Mία ημέρα μετά τις δηλώσεις της Alpha περί «τέλους πράξης», η Εθνική Τράπεζα προσδιόρισε το πώς βλέπει το θέμα, μέσα από τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της κ. Απόστολου Ταμβακάκη. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στα οφέλη της πρότασής μας τόσο για τους μετόχους της Alpha Bank όσο και για τους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας, ειδικά όσον αφορά τις σημαντικές συνέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν. Μάλιστα, αγορές, οίκοι αξιολόγησης, εποπτικές Αρχές, καθώς και μέτοχοι συμφωνούν με την πεποίθησή μας αυτή» τόνισε, προσθέτοντας ότι οι προτεινόμενες συγχωνεύσεις που γίνονται με βάση το αμοιβαίο συμφέρον, προσφέρουν ένα ισχυρό πλαίσιο για την μεγιστοποίηση των οφελών, που απορρέουν από τέτοιου είδους συναλλαγές ειδικά σε επίπεδο συνεργειών.
Εμμένοντας στο ότι η πρόταση συγχώνευσης με την Alpha Bank έχει αξία, ο κ. Απ. Ταμβακάκης είπε στους αναλυτές ότι «οι πρωτοβουλίες τέτοιας εμβέλειας αποτελούν τη μόνη αποτελεσματική απάντηση στη σημερινή ανάγκη για ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» και πρόσθεσε ότι «η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων θα ήταν ένα πρώτο βήμα απεξάρτησης από την κρατική χρηματοδότηση, καθώς και από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ». Οσο για τα επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής, διαθέτει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Tier Ι 13,1% - βάσει του οποίου κατατάσσεται μεταξύ των ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών της Ευρώπης - ενώ το Core Tier 1 ανέρχεται στο 12,0%. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται σε 13,7%, ο οποίος - όπως αναφέρει η Τράπεζα - αποτελεί τον κορυφαίο στην Ελλάδα.
Επίσης, η Τράπεζα ξεκίνησε ήδη τη μείωση της άντλησης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (κατά 2,9 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την 30.9.10). Το θέμα της αντιπρότασης, που πιθανώς ακολούθησε την πρόταση συγχώνευσης, μετά την πρώτη απόρριψη και πριν τους... τίτλους τέλους, απασχόλησε την επικαιρότητα αλλά και την αγορά αυτή την εβδομάδα. Αυτό που φαίνεται να ισχύει, σύμφωνα με δηλώσεις επίσημες και ανεπίσημες, είναι ότι η Αlpha έκανε αντιπρόταση με σχέση ανταλλαγής 10 μετοχές Εθνικής προς 12 μετοχές Alpha, το σαββατοκύριακο που ακολούθησε την υποβολή της πρότασης. Σύμφωνα με χαρακτηρισμούς στελεχών της Alpha, που ανέφερε και το Reuters «η αντιπρόταση απερρίφθη μέσα σε μία ώρα και με απαξιωτικό τρόπο». Εκτοτε η Alpha φαίνεται πως σταμάτησε να συμμετάσχει στις «διαπραγματεύσεις» και έτσι δεν προχώρησε την υπόθεση περαιτέρω.
Τραπεζικοί κύκλοι επεσήμαναν ότι αντιπρόταση έκανε κάποια στιγμή και η Εθνική, η οποία επίσης απορρίφθηκε από την Alpha. Τραπεζικά στελέχη πάντως πλην των δύο αυτών τραπεζών, θα έβλεπαν θετικά το deal αυτό αν και αναγνωρίζουν τις «τεχνικές» δυσκολίες του εγχειρήματος, τους όποιους συναισθηματισμούς αλλά και την ίδια τη συγκυρία. Αλλοι πάλι, κυρίως χρηματιστηριακοί παράγοντες, απηχώντας τόσο τα σενάρια που κυκλοφορούν όσο και τη δίψα της αγοράς για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Εθνική θα μπορούσε να βελτιώσει την προσφορά της και να συγκλίνουν οι δύο πλευρές σε μία σημαντική συμφωνία συγχώνευσης.
Αλλά και το όνομα της Πειραιώς ενεπλάκη για μια ακόμη φορά κατά την εβδομάδα που πέρασε σε σενάρια συγχώνευσης με άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Η απάντηση στα σενάρια αυτά ήρθε μέσα από την απάντηση που έδωσε ο Managing Director του ομίλου κ. Αλέξανδρος Μάνος σε σχετικό ερώτημα αναλυτών κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα Πειραιώς δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει σε συγχωνεύσεις. «Δεν έχουμε προς το παρόν σχέδια για να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε συγχώνευση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος. Όσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία πρόσφατα ενίσχυσε τα κεφάλαιά της κατά 807 εκατ. ευρώ με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου στο τέλος Δεκεμβρίου 2010 διαμορφώθηκε στα 4,0 δισ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια των μετόχων (χωρίς τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου) διαμορφώθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Στο τέλος Δεκεμβρίου 2010 ο pro-forma συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 11,2% με τον δείκτη Tier I στο 10,4%. Ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier Ι) χωρίς τις προνομιούχες μετοχές και αφαιρουμένων των άυλων στοιχείων από τα υβριδικά διαμορφώθηκε σε 9,5% αντίστοιχα. Mε βάση τον διεθνή τρόπο υπολογισμού του Equity Tier I (χωρίς υβριδικά και προνομιούχες μετοχές), ο pro-forma δείκτης ήταν στο 9,1%.
Σ.Κ.Χ.