Με βάση την ευρεία χθεσινή συζήτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η άποψη που κυριάρχησε ήταν πως από εδώ και στο εξής το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στο παιχνίδι στήριξης της πραγματικής οικονομίας και ενίσχυσης της ανάπτυξης.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι παρεμβάσεις των περισσότερων υπουργών. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος μίλησε σε αυτό το πλαίσιο για προγραμματικές συμφωνίες με κάθε τραπεζικό οίκο, ο κ. Χρ. Παπουτσής σημείωσε ότι δεν μπορεί οι τράπεζες να παίρνουν και να μην δίνουν τίποτε, ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης προσέθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν δεσμευτικοί όροι για την παροχή των κρατικών εγγυήσεων, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι αφού οι τράπεζες ωφελούνται από το κράτος, θα πρέπει και το κράτος να έχει οφέλη από την περιουσία των τραπεζών, ενώ ο κ. Τηλ. Χυτήρης υπογράμμισε πως οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και να πάψουν να είναι αλαζονικές όπως στο παρελθόν.
Παράμετρος η οποία τέθηκε στο τραπέζι κατά τη χθεσινή συζήτηση (από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου), είναι ο μέχρι στιγμή ρόλος των τραπεζών και οι πιέσεις που έχουν δεχθεί από τις αγορές. Με βάση αυτήν την άποψη, το αμυντικό παιχνίδι του τραπεζικού τομέα έχω τώρα ήταν επιβεβλημένο, αλλά από εδώ και στο εξής και αφότου καθοριστούν οι όροι του παιχνιδιού με το πλαίσιο στο οποίο θα καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, οι όροι του παιχνιδιού θα πρέπει να αλλάξουν.
Σύμφωνα με αυτά, στο αμέσως προσεχές διάστημα, η κυβέρνηση διά των αρμοδίων υπουργών και αξιωματούχων θα επιχειρήσει να έλθει σε συνεννόηση με τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να θέσει ένα πλαίσιο όρων για την αξιοποίηση των εγγυήσεων που χορηγεί.
Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο θεσμός των κρατικών επιτρόπων στις τράπεζες, ο οποίος είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά έχει στην πράξη αδρανήσει.
Επιπλέον, αναμένεται ότι θα ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών με τα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία θα ενθαρρυνθούν στην κατεύθυνση των συγχωνεύσεων.
Το ζήτημα τέθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, από πολλούς υπουργούς, ενώ προσφάτως επανειλημμένες αναφορές έχουν γίνει και από τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.
Από την επόμενη ημέρα της συνόδου της 11ης Μαρτίου οικονομικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι από εδώ κι έπειτα, οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο είναι το κρισιμότερο στοιχείο για την επιτυχία του ελληνικού οικονομικού εγχειρήματος.
Με βάση αυτά, θεωρούν επιβεβλημένες οι αλλαγές στον τραπεζικό τομέα, ούτως ώστε μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών να δημιουργηθούν ισχυροί όμιλοι, οι οποίοι θα είναι σε θέση να απορροφήσουν κραδασμούς, να ανακτήσουν πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά και να συμβάλλουν στην χορήγηση ρευστότητας στην αγορά.
«Δεν γίνεται να προχωρήσει κανένα πρόγραμμα, αν δεν συμμετάσχουν στην προσπάθεια οι τράπεζες και δεν κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις», σημείωναν στα μέσα του μηνός οικονομικοί αξιωματούχοι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr