Πέντε μέρες πριν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε πει πως ότι και να αποφασιστεί στις Βρυξέλλες, οι μεγάλες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στην Αθήνα. Την ίδια άποψη έχουν όλοι όσοι παρακολουθούν στενά τα οικονομικά πράγματα της Ελλάδας. «Πρόκειται για μία θετική έκπληξη», τονίζει ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank κ. Γκ. Χαρδούβελης. Αποδείξαμε λοιπόν, ότι έξω πάμε καλά. Οι μεγάλες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στο εσωτερικό. Για να πω την αλήθεια περίμενα να πάρουμε μόνο την επιμήκυνση. Είναι πολύ καλό νέο και η μείωση του επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα και η δυνατότητα της επαναγοράς. Και πάλι όμως, αυτά δεν κάνουν τη διαφορά, αφού σημασία έχει ο τρόπος διαχείρισης τους χρέους. Οι αγορές θα δουν θετικά τα μέτρα και πλέον η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει και πολύ γρήγορα μάλιστα συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Στο κείμενο των συμπερασμάτων διαβάζει κανείς ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να μειώνει το χρέος της κατ’ έτος στο 1/20 του ύψους τους χρέους της ή ως ποσοστό του ΑΕΠ 7,5%. Αυτό και μόνο καταδεικνύει την ανάγκη για αποκρατικοποιήσεις ή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας». Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, «η ύφεση θα φύγει από την Ελλάδα αν σταθεροποιηθεί τελικά η ευρωζώνη, κάτι που θα βοηθήσει έμμεσα και την Ελλάδα, αρκεί να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά».
Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες διαχειριστές και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών κ. Γ. Παπουτσής κάνει λόγο για «πολύ καλές εξελίξεις, τη στιγμή που οι ξένοι είχαν ξεγράψει το buy back ομολόγων, που πλέον, έστω και υπό προϋποθέσεις έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε στο μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυξήθηκαν τα κεφάλαια και στους δύο μηχανισμούς στήριξης».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Asset Mnagement κ. Θ. Κρίντας δεν βλέπει «άμεσα αποκλιμάκωση των spreads, αλλά αν το χειριστούμε έξυπνα», όπως λέει, «είναι πιθανό να βγούμε στις αγορές ακόμα και στο τέλος του 2011». Εκτιμά πτώση 50 έως 100 μονάδων βάσης μείωσης των spreads. Bάζει ως προτεραιότητα δε, την άμεση αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, προτείνοντας έκδοση ομολόγου ακινήτων του κράτους.
Ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank κ. Δ. Τζάνας λέει χαρακτηριστικά ότι αναμένει άμεση αντίδραση και από σήμερα κιόλας των αγορών. ‘Σωθήκαμε και ασφαλώς μας έβαλαν και αυτονόητους όρους. Νερά, λιμάνια, ΟΤΕ, ΔΕΗ, είναι μερικά από τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να προσεγγίσει το ποσό των 50 δις. ευρώ». Μάλιστα λέει ότι, «δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη ότι από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο στους δημοσίους υπαλλήλους ότι δεν θα υπάρξει haircut στις αποδοχές τους»…
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr