Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Ότι αν υπάρξει έστω και ένας νεκρός, η κηδεία του ενδέχεται να αποτελέσει εφαλτήριο για αναταραχή, νέα επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας και πιθανόν νέους νεκρούς γεγονός που θα οδηγήσει σε μία γενικευμένη αναταραχή. Αυτό συνέβη στην Τυνησία, την Αλεγρία, την Αίγυπτο, την Λιβύη, το Μπαχρέϊν και την Υεμένη και είχε σαν αποτέλεσμα, πέρα από τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις, το πετρέλαιο να φθάσει ως και τα 117 το brent και το αργό να βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 100.
Και όλοι θελουν να πιστεύουν πως αν οι τιμες εκτροχιαστούν και άλλο και η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κινδυνεύσει,- κυρίως όταν οι αναπτυσσόμενες της Απω Ανατολής, μπουν σε επιβράδυνση-, θα ήταν η Σαουδική Αραβία που θα έσπευδε, όπως άλλωστε είχε δεμευτεί, να κρατήσει τις τιμές χαμηλά αυξάνοντας την παραγωγή της από τα 9 εκ. ημερησίως στα 12 εκ βαρέλια.
Λένε πως άν ακούσεις την αρκούδα στου γείτονα την πόρτα σύντομα θα την ακούσεις και στην δική σου. Δυστυχώς η Σαουδική Αραβία δεν αποτελεί εξαίρεση και έρχεται να φέρει στην επιφάνεια το πλέον απαισιόδοξο σενάριο, αυτό της Societe Generale, πως αν πάει κάτι στραβά μπορεί να δούμε το πετρέλαιο στα 200 και τότε κάθε ανάπτυξη, ή δημοσιονομική πειθαρχία και απαρέκλιτοι προϋπολογισμοί πάνε περίπατο.
Στην Σαουδική Αραβία λοιπόν η κατάσταση σιγοβράζει εδώ και κάποιες εβδομάδες, σύμφωνα με τους αμερικανούς πολιτικούς αναλυτές του Stratfor.
H δυσαρέσκεια, εκδηλώνεται σε ένα μεγάλο φάσμα της κοινωνίας, και αυτό είναι που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο εύφλεκτη, καθώς σφοδρή κριτική στο καθεστώς ασκούν άνεργοι νέοι, αδιακρίτως φυλής η μουσουλμανικού δόγματος , ή τάξης, ομάδες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και διανοούμενοι, που ζητούν με παραμβάσεις τους τόσο στην Τζέντα όσο και στο Ριάντ, περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες και κυρίως Συνταγματική Μοναρχία. Ήδη για αύριο, μετά την Προσευχή, μέσω του Facebook, έχουν κινητοποιηθεί οι ομάδες Hanyn Revolution ( Νοσταλγική Επανάσταση και η FTC ( Free Youth Coalition) που σημαίνει Ελεύθερη Ένωση Νέων.
Στην γενική δυσαρέσκεια, ήρθαν να προστεθούν τα γεγονότα της Πέμπτης στο Φατίχ, που θεωρείται βέβαιο πως υποκινούνται από Σιίτες κληρικούς.
Η θέση του καθεστώτος καθίσταται πλέον δύσκολη, αφού ως τώρα τηρούσε χαλαρή στάση αποφεύγοντας να δημιουργήσει εστίες αταραχής με κατασταλτικά μέσα, ωστόσο από την Πέμπτη, με τους Σιίτες να επιτιθενται ανοικτά κατά της αστυνομίας, το σκηνικό αλλάζει και κάποια στιγμή θα πρέπει να δείξει ποιός έχει τον έλεγχο.
Τώρα οι φόβοι για γενικευμένη σιιτική εξέγερση στην περιοχή επανήλθαν στο προσκήνιο και είναι βούτυρο στο ψωμί του Ιράν που θεωρεί την περιοχή «δική του» Άλλωστε το Μπαχρέιν του ανήκε ως το 1971 όταν δέχτηκε ο Σάχης να το ανταλάξει με τα νησάκια στην είσοδο του Περσικού
Το θέμα πλέον είναι πως θα αντιδράσει το καθεστώς στην Σαουδική Αραβία, που εάν χρησιμοποιήσει βία στα πρώϊμα στάδια, προκειμένου να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό ώστε ο τελευταίος να μην συμμετάσχει στις διαδηλώσεις, ενδέχεται να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή να τους ενώσει σχεδόν όλους εναντίον του.
Έτσι δεν αποκλείεται, σήμερα Παρασκευή να δούμε συγκρούσεις και αναταράχη κυρίως στην ανατολική περιοχή όπου σύμφωνα με πληροφορίες ξεδιπλώνονται δυνάμεις ασφαλείας 15.000 ανδρών που έχουν σαν στόχο αφενός να επιτηρήσουν τις διαδηλώσεις αλλά και να επέμβουν όπου χρειαστεί, επιβάλλοντας ακόμη και απαγόρευση κυκλοφορίας.
Γιατί όλη αυτή η κινητοποίηση; Γιατί από το Κατίφ περνά ο αγωγός που καταλήγει στην Ρας Τανούρα στην Ερυθρά Θάλασσα, απ’ όπου τροφοδοτείται κυρίως η Δύση, και η παραγωγική-προωθητική ικανότητα των εκεί πετρελαϊκών εγκαταστάσεων φθάνει ως και τα 5 εκ. βαρέλια ημερησίως.
Ο Αλλάχ λοιπόν ας βάλει το χέρι του
Τάκης Λαϊνάς
ΥΓ Ώρα είναι οι Ισραηλινοί να χτυπήσουν τις υπό κατασκευή πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.....
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr