Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, η συνάντηση του υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη με τον Λίβυο Αξιωματούχο πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης του Έλληνα ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δρούτσα, με την επικεφαλής της ΕΕ, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Κάθριν Άστον. Η συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας του υπουργού Εξωτερικών, πρέσβης Α.Ζέππος, γίνεται ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
Ταυτόχρονα, κρίσιμες συνομιλίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να καθοριστεί η στάση της Δύσης απέναντι στην αιματοχυσία στη Λιβύη και να ληφθεί απόφαση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται στις Βρυξέλλες και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, το Πεντάγωνο εξετάζει ένα «ευρύ φάσμα» στρατιωτικών επιλογών για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων είναι και η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, και οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν σήμερα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν επανέλαβε σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο Sky News πως η Συμμαχία δεν σκοπεύει να εισβάλει στη Λιβύη, αλλά ζητήθηκε από τον στρατό να προετοιμάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα ανταποκρίνεται σε όλα τα ενδεχόμενα.
Η Ιταλία από την πλευρά της, της οποίας οι βάσεις θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο εάν υπάρξει στρατιωτική δράση, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση λάβουν το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα Ηνωμένα Έθνη. Υπενθυμίζεται ότι στη Νάπολη εδρεύουν αμερικανικές δυνάμεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την Τετάρτη, μέσω της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, πως η απόφαση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών κι όχι των Ηνωμένων Πολιτειών. Πάντως, η Κίνα και η Ρωσία -μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ-δεν αποδέχονται αυτή την επιλογή. Όπως έγινε γνωστό, πάντως, το Κρεμλίνο αποφάσισε να «παγώσει» τις πωλήσεις όπλων προς την Τρίπολη.
Επίσης, το Βερολίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς επί γερμανικού εδάφους που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης και η Λιβυκή Αρχή Επενδύσεων.
Σήμερα συνεδριάζουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στο πώς η ΕΕ θα στηρίξει τις πολιτικές αλλαγές στην Αίγυπτο και την Τυνησία, αλλά και στο πώς η Ένωση θα καταφέρει να πιέσει τον Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί.
Την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ και ο Γερμανός ομόλογός του Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσαν όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να μην συνεργάζονται με το καθεστώς του Καντάφι. Οι δύο υπουργοί ζητούν από την ΕΕ να προβεί σε μία δήλωση με την οποία να δηλώνει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν θα εργαστούν ή δεν θα συνεργαστούν με τον Καντάφι και ότι εκείνος πρέπει να παραιτηθεί ώστε να επιτρέψει να γίνει μία πραγματική δημοκρατική αλλαγή στη χώρα». Ωστόσο, δηλώσεις της Κάθριν Αστον εγείρουν ερωτήματα για τη στάση που θα τηρήσουν οι Ευρωπαίοι. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αρνήθηκε να υποστηρίξει το αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τους αντικαθεστωτικούς, να αναγνωριστεί ως η μόνη νόμιμη αρχή στη χώρα, ενώ εξέφρασε και τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν είναι εφικτή η επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Από την πλευρά του, κι ενώ οι δυνάμεις των επαναστατών φαίνονται να εξασθενούν, ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, τονίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση «ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα».
Ο Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επανέλαβε πως ελπίζει να επιβληθεί ζώνη εναέριου αποκλεισμού ώστε να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί των αμάχων. «Μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού είναι όλα όσα ζητάμε... Όμως δεν θέλουμε ξένους στρατιώτες στη Λιβύη» επισήμανε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Με container διακινεί χρήμα ο Καντάφι
Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο οποίο εντοπίσθηκαν κοντέινερ με 160 εκατομμύρια δολάρια Λιβύης κρατείται στο αγγλικό λιμάνι του Χάργουικ στην Ανατολική Αγγλία. Το πλοίο καταρχήν προσπάθησε να καταπλεύσει στη Λιβύη και συγκεκριμένα στην Τρίπολη. Δεν κατάφερε όμως να δέσει στο λιμάνι και έτσι απέπλευσε εκ νέου με άγνωστο προορισμό.
Καθώς διέρχονταν από τα αγγλικά χωρικά ύδατα οι αρμόδιες αρχές της Αγγλίας οι οποίες παρακολουθούσαν το πλοίο, το προσέγγισαν και το οδήγησαν στο λιμάνι του Χάργουικ, όπου οι τελωνειακές αρχές διαπίστωσαν ότι στα κοντέινερ που μετέφερε βρίσκονταν εκατομμύρια δολάρια Λιβύης. Σύμφωνα με τις κυρώσεις του ΟΗΕ το πλοίο κρατείται, ενώ την ίδια ώρα η αγγλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πάγωσε όλες τις καταθέσεις της Λιβύης σε αγγλικές τράπεζες, καθώς επίσης και τις καταθέσεις του Μουαμάρ Καντάφι, αλλά και της οικογένειας του, ύψους 2 δις στερλινών. Η αρχική απαγόρευση πρόσβασης στα χρήματα αυτά αφορούσε τον Καντάφι και την οικογένεια του, ενώ σήμερα η απαγόρευση έχει επεκταθεί σε 26 άτομα του στενού του περιβάλλοντος.
Το συγκεκριμένο πλοίο σύμφωνα με τις αγγλικές αρχές έχει πραγματοποιήσει και άλλα ταξίδια προς την Λιβύη και υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα σε διάστημα λίγων εβδομάδων έχει μεταφέρει από διάφορα σημεία της Ευρώπης προς την Λιβύη περί των 900 εκατομμυρίων ευρώ σε χαρτονομίσματα των 20,50 και 100 ευρώ. Το όνομα και η σημαία του πλοίου παραμένουν άγνωστα καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr