Διάχυτη είναι η αίσθηση στην αγορά ότι τελικά η Γερμανία θα βάλει νερό στο κρασί της προκειμένου να διευθετηθεί οριστικά η κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρώπη. Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο επισημαίνουν ότι Γερμανοί έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα, αλλά και την ιδιαιτερότητα της κατάστασης στην περίπτωση που μία χώρα όπως η Ελλάδα ή Ιρλανδία αφεθούν στην τύχη τους και χρεοκοπήσουν.
Με δεδομένο ότι οι διεργασίες είναι έντονες το τελευταίο διήμερο, αλλά και σήμερα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή, ακούγεται ότι η Γερμανία θα συναινέσει στην χορήγηση ρευστότητας προς τις χώρες που έχουν πρόβλημα να επαναγοράσουν μέρος τους χρέους τους, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα κεφάλαια του Μηχανισμού Στήριξης από τα 500 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και του επιτοκίου του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αναμένεται να δώσουν μιαν ανάσα στην ελληνική οικονομία. Πλην όμως, το οικονομικό επιτελείο διχάζεται ως προς το μοντέλο της οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να ασκηθεί, κάτι που ανάγκασε τον γεν. γραμματέα και πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλο να υποβάλει χθες την παραίτησή του προβάλλοντας λόγους διαφωνίας με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Σε κάθε περίπτωση ο τομέας των εσόδων και μάλιστα σε υφεσιακό περιβάλλον είναι κάτι που προβληματίζει τους ξένους που κοιτάζουν την Ελλάδα μέρα -μέρα πια, με αποκορύφωμα βεβαίως τις επισημάνσεις της Moody's την Καθαρή Δευτέρα. Η εικόνα που υπάρχει τονίζει παράγοντας της αγοράς είναι ότι η κυβέρνηση καλείται να δώσει μία δύσκολη μάχη στο εξωτερικό, ενώ δέχεται πλήγμα εκ των έσω και μάλιστα από τον στενό πυρήνα που παρακολουθεί την εξέλιξη και ταυτόχρονα ασκεί τη διαχείριση της οικονομίας. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που αποδίδουν εκεί τη χθεσινή συμπεριφορά της αγοράς, η οποία εκεί που ενισχυόταν με κέρδη πάνω από 2%, έκλεισε τελικά με άνοδο 1%, στις 1.541,02 μονάδες.
«Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα», γράφει η Merit ΑΧΕΠΕΥ, «η στήριξη των 1545 μονάδων που δοκιμάστηκε για τρίτη φορά δεν αποδείχθηκε ισχυρή στη συνεδρίαση της Τρίτης. Στις συνεδριάσεις που μεσολαβούν μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της προ-συνόδου της Παρασκευής αναμένουμε ισχυρή μεταβλητότητα και κίνηση γύρω από τις 1550 μονάδες. Απο κει και πέρα αν οι προσδοκίες για την προ-σύνοδο της Παρασκευής δεν επαληθευτούν αναμένουμε να συνεχισθεί το βραχυπρόθεσμο αρνητικό momentum με μια κίνηση προς τις 1450 μονάδες να θεωρείται πιθανή. Επίσης, τα spreads των δεκαετών ομολόγων μπορούν να φτάσουν και τις 1000 μονάδες βάσης ενώ θα υπάρξει και πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω υποβάθμιση και από τους άλλους δύο οίκους. Αντίθετα, η λήψη κάποιων αποφάσεων από την άτυπη Σύνοδο ή κάποιες θετικές προσδοκίες που μπορεί να δημιουργήσει αυτή για λήψη αποφάσεων στη Σύνοδο της 24-25 Μαρτίου θα μπορούσαν αρχικά να δώσουν κίνηση προς την περιοχή των 1690-1700 μονάδων που διασπάστηκαν πριν λίγο καιρό μόνο λόγω της πρότασης της Εθνικής στην Alpha Bank».
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr