Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορέσει να εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές στα τέλη του 2011, και εάν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες δηλώσεις στήριξης σύντομα από τους βασικούς πιστωτές της, οι αξιολογήσεις της Ελλάδας θα μειωθούν σημαντικά, προειδοποιεί σήμερα η Fitch.Oπως σημειώνει ο οίκος, οι οικονομίες της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αναμένεται να αρχίσουν να βγαίνουν από την ύφεση στο β’ εξάμηνο του 2011. Oμως εάν η ανάκαμψη των οικονομιών αυτών δεν προχωρήσει σύμφωνα με τις προβλέψεις τότε η Fitch θα αναγκαστεί να επανεξετάσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής τους, κάτι που θα επηρεάσει τις εκτιμήσεις της για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους καθώς και την πιστοληπτική τους αξιολόγηση.
Οπως προειδοποιεί οίκος, το 2011 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, η οποία είτε θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της, είτε θα οδηγήσει στην περαιτέρω ένταση και εξάπλωσή της. Οπως τονίζει ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας του οίκου, κ. David Riley, ο συνδυασμός της ενισχυμένης πολιτικής απάντησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η δημοσιονομική λιτότητα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς και μια βαθμιαία πιο ευρεία βάση για την εξασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης θα σημάνει την αρχή του τέλους της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, εάν μία ή περισσότερες από αυτές τις προσδοκίες δεν πραγματοποιηθούν, η κρίση θα ενταθεί και θα διευρυνθεί κι ετσι η Fitch «αναγκαστικά» θα προχωρήσει σε περαιτέρω υποβαθμίσεις.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα συγκεκριμένα, η Fitch υποστηρίζει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ θα βοηθήσουν να μειωθεί σημαντικά το χρέος, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί περίπου στο 160% του ΑΕΠ έως το 2012. «Εάν» όμως πραγματοποιηθούν, όπως τονίζεται!
Επίσης σημειώνεται πως το να μην γίνουν εκλογές μέχρι το 2013 δίνει την ευκαιρία να εφαρμοστεί χωρίς εμπόδια το πρόγραμμα προσαρμογής. Ωστόσο, η Fitch τονίζει ότι ο κίνδυνος εφαρμογής του προγράμματος αυξάνεται, καθώς η Ελλάδα μπαίνει σε μία πιο δύσκολη φάση, αφού η παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας μπορεί να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα του χρέους και να οδηγήσει έτσι στην περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορέσει να εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές στα τέλη του 2011, και εάν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες δηλώσεις στήριξης σύντομα από τους βασικου ςπσιτωτές της οι αξιολογήσεις της Ελλάδας θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά.
Κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος είναι η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων, αν και ο οίκος προειδοποιεί ότι στις αρχές του 2012 ενδε΄χετια να παρουσιασοτυν ακάλυπτες δανειακές ανάγκες, πα΄ρα την χρονική επιμήκυνση του δανείου του ΔΝΤ και της ΕΕ προς τη χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr