Η ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική στις 11 Μαρτίου, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.
Την ίδια ώρα, η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αρχίζει την Τρίτη διαβουλεύσεις με στόχο την αποβολή της Λιβύης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού.
Από την πλευρά του, σε συνεντεύξεις του στο ABC και BBC ο λίβυος ηγέτης, απέρριψε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη χώρα, λέγοντας ότι ο λαός τον αγαπά και είναι μαζί του, ενώ απέδωσε για ακόμη μία φορά στην Αλ Καιντα την εξέγερση στη χώρα του.
Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην γειτονική Τυνησία όπου περνούν κατά χιλιάδες, κυρίως Αιγύπτιοι που ζούσαν και εργάζονταν στην Λιβύη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι εγγλωβισμένοι είναι πάνω από 30.000 χιλιάδες.
Μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει την χώρα , οι περισσότεροι από τα σύνορα με την Τυνησία, η οποία έχοντας τα δικά της προβλήματα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες υποδοχής τους αν και προσφέρει ότι είνια δυνατόν. Πάντως Αίγυπτος και Τυνησία έσπευσαν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε φάρμακα και τρόφιμα, ενώ βοήθεια στον πληθυσμό της Βεγγάζης έστειλε και η Γαλλία, σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού Φρανσουά Βιγιόν.
Από τη Γενεύη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τόνισε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να φύγει τώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε ως απαράδεκτη τη χρήση στρατιωτικής βίας στη Λιβύη εναντίον των πολιτών, ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ άμεσα.
Επίσης σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο του Πενταγώνου καθώς εντείνονται τα διεθνή αιτήματα για την απομάκρυνση του Καντάφι από την διακυβέρνηση της Λιβύης ο αμερικανικός στρατός κάνει αναδιάταξη των ναυτικών και αεροπορικών του δυνάμεων γύρω από τη Λιβύη, ώστε εάν χρειαστεί να υπάρξουν επιλογές και ευελεξία όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ντέιβιντ Λάπαν. Μία επέμβαση για ανθρωπιστικούς όμως λόγους παραμένει ανοιχτή και από το ΝΑΤΟ
Την ίδια ώρα το καθεστώς αντεπιτίθεται. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι η πιστή στον Καντάφι αεροπορία βομβάρδισε αποθήκες εξοπλισμού και στρατόπεδα στον ανατολικό τμήμα της χώρας που έχει περάσει στον εέλγχο των εξεγερμένων. Πρόκειται για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στην Βεγγάζη, την Ράμγια και την Αζαμπίγια. Δυνάμεις πιστές στον Καντάφι προσπάθησαν να καταλάβουν και την πόλη Μισράτα, ωστόσο απωθήθηκαν, ενώ υπό τον στενό κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας είναι και η πόλη Ζαουίγια, κοντά στην Τρίπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες το καθεστώς προσπαθεί να έρθει σε συννενόηση με την εξεγερμένη αντιπολίτευση. To Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ανώτατος αξιωματούχος του καθεστώτος συνομιλεί με την ηγεσία της. Υπνεθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση έχει συστήσει μεταβατική κυβέρνηση προκειμένου να ασκήσει διοίκηση στις περιοχές που έχει υπό τον έλεγχο της, καθώς εκεί υπάρχει σημαντικό μέρος των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας που υπολειτουργούν αφού η μία μετά την άλλη οι εταιρείες πετρελαίου απομακρύνουν το προσωπικό τους.Στο χορό των διαδηλώσεων και το Ομάν
Το Ομάν είναι η τελευταία χώρα στην οποία επεκτείνονται οι διαδηλώσεις που συνταράσσουν τον αραβικό κόσμο. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ταραχές ξέσπασαν στην βιομηχανική πόλη Σοχάρ με τους διαδηλωτές να απαιτούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Κατά τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας έχασαν την ζωή τους δύο διαδηλωτές. Γρήγορα οι ταραχές εξαπλώθηκαν και στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας την Σαλάλαχ που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας.
Το Ομάν, το πιο παλαιό ανεξάρτητο κράτος του κόλπου, είναι σουλτανάτο, και κυβερνάται από την οικογένεια Σαϊντ από την ανεξαρτησία της, εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο είναι το πρώτο που απέκτησε σύνταγμα το 1996 ενώ έχουν οι υπουργικές θέσεις έχουν ασυμβίβαστο ως προς δημόσιες υπηρεσίες. Η πιο βασική πρόβλεψη του Συντάγματος αφορά κανόνες για τη διαδοχή του σουλτάνου.
Όσον αφορά το Μπαχρέϊν, η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς επέστρεψε στην χώρα μετά από αυτοεξορία, ο Χασάν Μουσάϊμα, από τις ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης ο οποίος έλαβε χάρη από την κυβέρνηση στην προσπάθεια της να κατευνάσει τις αντιδράσεις των διαδηλωτών. Ο Μουσάϊμα ηγείται των Σιϊτών που αποτελούν το 70% του πληθυσμού.
Υπενθυμίζεται πως το Μπαχρέϊν, ανήκε ως το 1971 στο Ιράν και ανεξαρτητοποιήθηκε όταν ο Σάχης το αντάλλαξε με τα νησιά που βρίσκονται στην είσοδο του Περσικού Κόλπου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr