Tην ίδια ώρα, η αγορά κοιτάζει την επόμενη μέρα και ήδη τα νέα σενάρια δίνουν και παίρνουν… Άλλωστε, ουκ ολίγοι ξένοι οίκοι αναφέρθηκαν σε νέο premim της τάξης του 40% που μπορεί να δώσει η ΕΤΕ στην Alpha. Πλην όμως, υπάρχουν ερωτηματικά στην αγορά γιατί σε μία τόσο άσχημη συγκυρία η Alpha επιλέγει τον μοναχικό δρόμο. Εκτός και αν, σχολιάζουν οι ίδιοι, η τράπεζα προγραμματίζει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι αν θέλουν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών υπάρχει πεδίο και περιθώριο συνεννόησης.
Παρά τις αρνήσεις, υπάρχει περιθώριο νέας διαπραγμάτευσης, με πιθανότητα deal, με αυξημένο premium στο 30 - 35% και η συγχώνευση ολοκληρώνεται
Από την άλλη, δεν αποκλείεται η Εθνική να κάνει αντιπρόταση ή επιθετική εξαγορά (καταθέτοντας δημόσια πρόταση) ή προσεγγίζει άλλη τράπεζα
Οι ίδιοι σημειώνουν ότι η Αlpha έχει ήδη συζητήσει με ξένες τράπεζες ή με τον Ομιλο Λάτση για πιθανότητα deal μετά από ένα εξάμηνο.
Credit Suisse
Η Credit Suisse δίνει τη δίκη της πρόταση για το deal, σημειώνοντας πως η Εθνική θα μπορούσε να «γλυκάνει» την προσφορά της στις 0,8 μετοχές, με το premium να αυξάνεται έτσι από το 19% στο 30% και η νέα τράπεζα να ελέγχεται κατά 69% από τους παλαιούς μετόχους της ΕΤΕ και κατά 31% από αυτούς της Alpha. Aξίζει πάντως να σημειώσουμε πως ο διεθνής οίκος «βλέπει» και σημαντικό θέμα ανταγωνισμού να προκύπτει από αυτό το deal, καθώς η νέα μεγάλη τράπεζα θα έχει το 39% της συνολικής αγοράς στεγαστικής πίστης και το 40% του συνόλου των καταθέσεων. Ωστόσο σημειώνει, πως το πολύ σημαντικό πάντως είναι πως η συμφωνία αυτή έχει την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.
O τραπεζικός αναλυτής της Credit Suisse, Niall O’Connor σε note που έστειλε στους μεγάλους πελάτες της ελβετικής τράπεζας, τονίζει ότι δεν είναι οι αποτιμήσεις που οδηγούν το deal (πιθανότατα) σε ναυάγιο, αλλά ουσιαστικά είναι η έκθεση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν οι δύο τράπεζες.Σύμφωνα με τον αναλυτή, τα ομόλογα ( και άρα ο κίνδυνος του haircut) ήταν ο βασικότερος – αν όχι ο μοναδικός- παράγοντας της απόρριψης της πρότασης της ΕΤΕ από την Alpha Βank. Οπως σημειώνεται, οι πιθανοί κεφαλαιακοί κίνδυνοι από το τεράστιο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων της ΕΤΕ ( 20,2 δισ. ευρώ ή 14,1 δισ. ευρώ εξαιρώντας το swap του Titlos) έναντι μόλις 4,6 δισ. ευρώ της Alpha Bank, είναι μεγάλοι. Eπιπλέον, υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες γύρω από το εάν τα κεφάλαια στην τουρκική θυγατρική της Εθνικής, θα μπορούσαν να «γυρίσουν» πίσω στην Ελλάδα, εάν χρειαζόταν.
Με λίγα λόγια: Η συνολική καθαρή αξία του ενεργητικού της Εθνικής, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Suisse, στα τέλη του 2010, άγγιζε τα 7,3 δισ. ευρώ. Αυτό είναι ένα τεράστιο βάρος για οποιονδήποτε «συνέταιρο», ακόμη και μετά την αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ, υψους 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Οπως σχολιάζει o O’Connor, ίσως και να μην είναι το βάρος των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχει τη μεγαλύτερη σημασία πάντως. Ακόμη και το να αποτιμηθούν οι θέσεις αυτές θα ήταν δύσκολο εάν η Αlpha είχε συμφωνήσει στο deal, χάρη στην… τάση των ελληνικών τραπεζών να κρατούν τα κρατικά ομόλογα μέχρι τη λήξη τους, αντί να ακολουθουν τη μέθοδο mark to market. Πάντως, καταλήγει ο αναλυτής, θα ήταν και ειρωνικό εδώ που τα λέμε, εάν η συγχώνευση δύο ελληνικών τραπεζών θα κατάφερνε τελικά αυτό που ούτε τα ευρωπαϊκά stress tests αλλά ούτε και ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ( στις τρέχουσες τιμές της αγοράς) μπόρεσαν ή θα μπορούσαν να καταφέρουν….
KBW
Σύμφωνα με την KBW, η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να βελτιώσει την πρότασή της στην Alpha Bank, σε ποσοστό έως και 39%, αν και όπως τονίζει, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν βοηθά σημαντικά στο να λυθούν τα πραγματικά προβλήματα της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στην ποιότητα των assets και την χρηματοδότηση. Ετσι, η KBW συμβουλεύει τους επενδυτές να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους εάν το υπάρξει σημαντικό ράλι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών
Η πρόταση της KBW είναι πως η Εθνική θα μπορούσε να προσφέρει μέχρι και 0,853 μετοχές για κάθε μία μετοχή της Alpha Bank, με το premium να φτάνει το 39% και τα ποσοστά συμμετοχής των μετόχων στο 68% (ΕΤΕ) και το 32% (Alpha Bank). Οπως σημειώνει, πάντως η ύπαρξη αυτής της πρότασης από μόνη της βοηθά στην πυροδότηση ενός κύματος εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Παρά τη συμβουλή της για ξεφόρτωμα σε περίπτωση σημαντικού τραπεζικού ράλι, η KBW πάντως προχωρά στην αύξηση της τιμής στόχου για την Alpha Bank στα 4,70 από τα 4,20 ευρώ και της Εθνικής στα 7,50 από τα 6,80. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες τράπεζες, αυξάνει επίσης του στόχους που είχε για την Τράπεζα Κύπρου στα 3,70 από τα 3 ευρώ, για τη Eurobank στα 4,5 από τα 4 ευρώ και για την Marfin Popular στα 3,70 από τα 1,30 ευρώ.
UBS
Περαιτέρω εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνικών τραπεζών αναμένει η UBS, με αφορμή την πρόταση της Εθνικής στην Alpha για συγχώνευση και παρά την άρνηση της δεύτερης. “Η ενοποίηση ίσως αποδειχθεί ωφέλιμη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τους μετόχους του”, υποστηρίζει ο οίκος, επισημαίνοντας ότι οι συγχωνεύσεις ανοίγουν το δρόμο για ισχυρότερα ιδρύματα, με ακμαίους ισολογισμούς.
Eurobank Sec
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr