Και ενώ η αιματοχυσία στην Λιβύη κλιμακώνεται, ενώ στο Μπαχρέιν και την Υεμένη η κατάσταση παραμένει, χαοτική, έρχονται στο προσκήνιο ερωτήματα για το ποια θα είναι η επόμενη χώρα.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που δείχνουν προς την κατεύθυνση της Σαουδικής Αραβίας καθώς θεωρούν αδιανόητο το να μην επηρεαστεί η χώρα από τα όσα συμβαίνουν γύρω της. Εξάλλου στην χώρα, υπάρχουν και σιίτες , που ωστόσο είναι μειοψηφία αλλά κατοικούν στα ανατολικά σύνορα της χώρας ακριβώς δίπλα από το Μπαχρέιν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Σαουδικής Αραβίας αυτή την στιγμή είναι η ανεργία καθώς ειδικά στους νέους το 2010 εξακοντίστηκε στο 39%.
Επίσης έχουμε έναν υπέργηρο βασιλιά, 87 ετών, ενώ πάνω από 80 ετών είναι και ο πρίγκιπας διάδοχος.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο καθώς υπάρχουν δισεκατομμύρια στα ταμεία της, η βασιλική οικογένεια μπορεί να κινηθεί με οικονομικές παροχές που θα εκτόνωναν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια, ενώ ήδη έστω και αναιμικά μεταβιβάζονται εξουσίες στην Σούρα, όπως ονομάζεται το κυβερνητικό συμβούλιο.
Fitch: Υποβαθμίζει σε «ΒΒΒ» τη Λιβύη
Στο μεταξύ, σε «ΒΒΒ» από «ΒΒΒ+» υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Λιβύης ο διεθνής οίκος ξαξιολόγησης S&P, ενώ παράλληλα θέτει την αξιολόγηση σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
«Η υποβάθμιση αντανακλά την έκρηξη πολιτικού κινδύνου που προκύπτει από την αυξανόμενη δυναμική της λαϊκής εξέγερσης με στόχο τον τερματισμό του καθεστώτος του Μοαμάρ Καντάφι», αναφέρει Charles Seville, διευθυντής της Fitch. «Η αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση αντανακλά το ευρύ φάσμα των εν δυνάμει πολιτικών εξελίξεων», συμπληρώνει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr