Η Γαλλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών εκφράζει την ανησυχία της από τις εξελίξεις σε πολλές χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κυρίως το Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Υεμένη., ενώ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δίνουν προτεραιότητα σε όσα συμβαίνουν στο Μπαχρέιν, πιέζοντας στο παρασκήνιο για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κατευνάσουν τους διαδηλωτές που στην πλειοψηφία του είναι σιίτες
Στο Μπαχρέιν όπου οι διαδηλωτές ζητούν αλλαγή στο σύνταγμα της χώρας, οι νεκροί αυξάνονται σχεδόν καθημερινά καθώς γενικεύονται οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις του στρατού που επεμβαίνουν για την καταστολή των διαδηλώσεων.
Και μπορεί η διεθνής κοινότητα να ζητά για αυτοσυγκράτηση κάτι τέτοιο όμως φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες καθώς όσο αυξάνονται οι νεκροί και οι κηδείες τόσο διογκώνεται η λαϊκή οργή.
Αντίθετα, οι υπό αμφισβήτηση ηγέτες ανταπαντούν πως ξένα συμφέροντα προσπαθούν να σπείρουν το χάος στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η Υεμένη είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ το Μπαχρέιν αποτελεί «σπίτι» του 5ου Στόλου του αμερικανικού Ναυτικού, καθώς και βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη στρατηγική τους για την Μέση Ανατολή.
Στην Λιβύη, η λαϊκές διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και του BBC, υπάρχουν ήδη 24 νεκροί. Οι ταραχές στην Λιβύη έχουν εξαπλωθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Στην Υεμένη, ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών αυξάνεται καθώς οι συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την διαφθορά και την φτώχια ζητούν πολιτικές ελευθερίες και την άμεση παραίτηση του Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1978 και οποίος έχει δηλώσει απλά ότι δεν θα είναι πάλι υποψήφιος το 2013.
Στο Ιράν η ένταση έχει υποχωρήσει προσωρινά καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν αναλάβει πλήρη δράση και έλεγχο της κατάστασης, όμως στις αρχές της εβδομάδας, είχαμε τις χειρότερες διαδηλώσεις από το την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος τον Ιούνιο του 2009. Για πρώτη φορά η οργή δεν στράφηκε μόνο κατά του Προέδρου Αχμαντινεζάντ αλλά και κατά του θρησκευτικού ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλ Χαμενεϊ, ενώ σε κατ οίκο περιορισμό έχουν τεθεί οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Μουσάβι και Καρουμπί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr