Αυτό αναφέρει σε χθεσινή της έκθεση η χρηματιστηριακή, η οποία μάλιστα θεωρεί ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δοθεί ο πρώτος λόγος για τις επενδύσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς αυτό διαχειρίζεται τις υποδομές, την ανάπτυξη ακινήτων, την ενέργεια και τα έργα περιβάλλοντος για τη διαχείριση απορριμμάτων και υδατικών πόρων.
Η μερίδα του λέοντος, η οποία φτάνει στα 45 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να κατευθυνθεί στο κομμάτι της ενέργειας (νέες θερμικές μονάδες, ΑΠΕ, έργα ανακαινίσεων κτιρίων, έργα διασύνδεσης νησιών κ.ά.), ενώ 10 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε έργα παραχωρήσεων (οδικούς άξονες και νέα έργα παραχωρήσεων, λιμάνια, αεροδρόμια). Επιπλέον 7 δισ. ευρώ αφορούν τον τομέα των ακινήτων, του τουρισμού και των τυχερών παιχνιδιών (Ελληνικό, Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ΟΠΑΠ, νέες άδειες για καζίνο και τυχερά παιχνίδια), ενώ 4 δισ. ευρώ αφορούν έργα διαχείρισης απορριμμάτων και υδάτινων πόρων με βάσει και τις επιταγές της ΕΕ.
Οι αναλυτές προτείνουν τέσσερα βήματα για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα των υποδομών:
- Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
- Αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου για νέες επενδύσεις.
- Αναμόρφωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
- Νέα πολιτική στο θέμα των τιμών, με αναθεώρηση της πολιτικής της κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού, ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών που συνδέονται με το Δημόσιο κ.τ.λ..
Η μεγάλη πρόκληση για τον ιδιωτικό τομέα, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank, είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης γι' αυτού του είδους τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, λαμβανομένου υπόψη τα δημοσιονομικά της χώρας και των δυσκολιών να δανεισθεί. Οι αναλυτές της Eurobank θεωρούν δύσκολο για τις ελληνικές τράπεζες και τους εγχώριους ομίλους να βρουν αυτόν τον μεγάλο όγκο των κεφαλαίων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν αυτά τα έργα. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με κεφάλαια από την ΕΕ είναι μία βοήθεια, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι το πάνω χέρι έχουν οι ξένοι παίκτες της αγοράς και τα κρατικά επενδυτικά funds (Sovereign Wealth Funds - π.χ. fund του Κατάρ, Ντουμπάι κ.τ.λ.).
Ο κλάδος της ενέργειας ειναι το σημείο κλειδί, αφού η εκτίμηση για την αγορά ΑΠΕ στην Ελλάδα αναφέρει νέα εγκατεστημένη ισχύ 900 MW σε ετήσια βάση και συνολικά 30 δισ. ευρώ επενδύσεων έως το 2020.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr