κινούνταν σε έκρυθμο κλίμα, λόγω της διαμάχης που είχε ξεσπάσει – και συνεχίζεται- μεταξύ της διοίκησης της εισηγμένης και της συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Ιωάννου Τζιβέλλη και κατόχου του 13,62% των μετοχών της Crown Hellas Can, Mitica Ltd.
Η νέα εξέλιξη προέκυψε με την επίσημη ανακοίνωση της Crown Hellas Can για αναπροσαρμογή του προσφερόμενου τιμήματος από τα 9,74 ευρώ στα 13,50 ευρώ ανά μετοχή, συνεπεία του νέου προσδιορισμού στον οποίο κατέληξε ανεξάρτητος εκτιμητής, που είχε ορισθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
«Στις 14 Φεβρουαρίου 2011, ο ανεξάρτητος αποτιμητής που όρισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσδιόρισε ότι η «εύλογη αξία» της μετοχής της Εταιρείας ανέρχεται σε 13,50 ευρώ. Ως εκ τούτου, το αρχικώς προσφερθέν αντάλλαγμα των 9,74 ευρώ ανά Μετοχή της Δημόσιας Πρότασης προσαρμόζεται αντιστοίχως και ανέρχεται πλέον στο ποσό των 13,50 ευρώ ανά Μετοχή της Δημόσιας Πρότασης», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της εταιρείας.
Η νέα τιμή, αυξημένη κατά 38,6% έναντι αυτής που είχε ανακοινώσει ως εύλογο τίμημα η Lomond, ενδεχομένως και να "ξεκλειδώσει" τις αντιστάσεις του κ. Ιωάννη Τζιβέλλη, ο οποίος όντας πολέμιος του χαμηλότατου κατά τον ίδιο τιμήματος, είχε χαρακτηρίσει την τρίτη κατά σειρά δημόσια πρόταση, ως «πρωτοτυπία παγκοσμίου επιπέδου».
Στην ανακοίνωση της Mitica αναφέρεται πως, «εδώ και πολλούς μήνες (σε συνέχεια παρόμοιων προσπαθειών ετών), μια εταιρία αχυράνθρωπος της μεγαλομετόχου της Crown Hellas Can προσπαθεί να εξαναγκάσει μια ομάδα μικρομετόχων, που κατέχουν όμως ποσοστό που θα απέκλειε παρόμοια προσπάθεια σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, να της πωλήσουν τις μετοχές τους σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή. Πρόσφατη απόλυτα συγκρίσιμη συναλλαγή στην Ισπανία (χώρα στην οποία η Ελληνική εισηγμένη έχει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της) αποκαλύπτει ότι η πραγματική αξία της μετοχής είναι περίπου €30 (δηλαδή υπερτριπλάσια της αρχικής προσφοράς)». Η ανακοίνωση καταλήγει πως, «η πρόταση είναι προφανώς άδικη για τους μικρομετόχους και επομένως απαράδεκτη. Ακόμα και αν οι θεσμοί που έχουν φτιαχτεί ειδικά για την προστασία των επενδυτών αποδεικνύονται ανεπαρκείς, έχουμε πολλά άλλα νόμιμα μέσα για την διεκδίκηση του δίκιου μας τα οποία και θα ασκήσουμε. Η επιμονή μας δεν εξυπηρετεί μόνο τα νόμιμα δικαιώματά μας αλλά και την προστασία της μετοχικής ιδέας που τόσο πολύ έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εξαιτίας της θεσμικής ανεπάρκειας και αδιαφάνειας που εκδηλώνονται πανηγυρικά στη περιβόητη πλέον υπόθεση της Crown Hellas Can»!
Σημειωτέον, ότι ανάλογη ήταν και η πορεία των συναλλαγών μέσω του Χ.Α, καθώς το μάζεμα των μετοχών προχωρά ολοένα και με περισσότερη δυσκολία για την εισηγμένη, εξαιρουμένων των δύο πρώτων συνεδριάσεων μετά την υποβληθείσα πρόταση, όπου προέκυψαν αγορές 968.583 μετοχών ή ποσοστού 4,02%. Έκτοτε, το σύνολο των υπόλοιπων αγορών, μόλις και μετά βίας είχε ξεπεράσει τα επίπεδα των 26.000 μετοχών.
Ιστορικό
Η πρώτη δημόσια πρόταση Societe de Participation, είχε γίνει τον Ιούνιο του 2003 με τιμή προσφοράς τα 5,50 ευρώ ανά μετοχή, είχε δε οδηγηθεί σε αποτυχία, καθώς στη λήξη της περιόδου αποδοχής η γαλλική εταιρεία είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ένα πολύ μικρό ποσοστό μετοχών της Crown Hellas Can.
Η δεύτερη δημόσια προσφορά είχε υποβληθεί στις 5 Φεβρουαρίου του 2008 με τιμή εξαγοράς των μετοχών στα 7,75 ευρώ, έχοντας επίσης οδηγηθεί σε αποτυχία, καθώς ύστερα από μία δίμηνη διαδικασία, η μητρική της Crown Hellas Can είχε καταφέρει ν' αυξήσει το ποσοστό της από το 74,98% στο 80,54% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.
Χαρακτηριστικά, μόνον 28 μέτοχοι της εταιρείας είχαν αποδεχθεί τη δημόσια πρόταση, προσφέροντας συνολικά 1.008.746 μετοχές, που αντιπροσώπευαν το 4,19% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού της Crown Hellas Can. Επιπλέον, οι Γάλλοι είχαν αποκτήσει χρηματιστηριακά άλλες 88.747 μετοχές, ήτοι ποσοστό περίπου 0,37% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr